przepis-na-kobiete.pl

Kulebiak z łososiem • przepis • składniki • przygotowanie

Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Kulebiak z łososiem

Kulebiak wcale nie musi być z kapustą. Decydując się na łososia też stworzysz wspaniałe danie. Wypróbuj nasz przepis.

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

wino białe - 60 ml
cebula - 1 szt.
ciasto francuskie - 275 g
jajko - 1 szt.
mix sałat - 150 g
mleko - 230 ml
natka pietruszki - 20 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
pieczarka - 125 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 400 g
łosoś filet, bez skóry - 500 g
ryż długoziarnisty - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ I:
papier do pieczenia.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
200 stopni C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE RYŻ GOTUJEMY:
według instrukcji na opakowaniu.
4.CEBULKĘ KROIMY W:
kostkę, następnie siekamy. 125 G PIECZAREK: myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać).
5.PIECZARKI KROIMY W:
półtalarki. 2 ŁYŻKI OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.
6.NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ:
wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.
7.NASTĘPNIE DODAJEMY PIECZARKI,:
solimy.
8.CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA:
patelni, często mieszając.
9.DO CZYSTEJ MISKI:
wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż.
10.PÓŁ PĘCZKA PIETRUSZKI:
siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. MIESZAMY.
11.BIERZEMY 2 FILETY:
łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy.
12.WLEWAMY 1 SZKLANKĘ:
mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia.
13.GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ:
5 minut na wolnym ogniu.
14.NASTĘPNIE WYCIĄGAMY ŁOSOSIA:
z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty).
15.ZA POMOCĄ ŁYŻKI:
oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy.
16.ODDZIELONE OD SKÓRY:
małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami.
17.DELIKATNIE MIESZAMY, NIE:
za szybko, niezbyt energicznie.
18.DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ:
i pieprzem.
19.
PONOWNIE MIESZAMY.
20.BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM:
pergaminowym.
21.CIASTO FRANCUSKIE KROIMY:
wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).
22.MNIEJSZY PŁAT CIASTA:
wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.
23.DO CZYSTEJ MISKI:
dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. SMARUJEMY BRZEGI CIASTA: jajkiem.
24.BIERZEMY SZERSZY PŁAT:
i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem.
25.CAŁOŚĆ SMARUJEMY POZOSTAŁYM:
żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem.
26.WKŁADAMY DO PIEKARNIKA:
nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.
27.SOS 60 ML:
białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni.
28.SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA:
natki pietruszki.
29.JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY:
kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
30.NA TALERZ WYKŁADAMY:
niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek.
31.KAWAŁKI KULEBIAKA KŁADZIEMY:
na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy.
32.SOS PRZELEWAMY DO:
sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.
33.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Kulebiak z łososiem

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ I

papier do pieczenia.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

200 stopni C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE RYŻ GOTUJEMY

według instrukcji na opakowaniu.

4

CEBULKĘ KROIMY W

kostkę, następnie siekamy. 125 G PIECZAREK: myjemy (jeśli blaszki są widoczne, trzeba pieczarki obrać).

5

PIECZARKI KROIMY W

półtalarki. 2 ŁYŻKI OLIWY: z oliwek rozgrzewamy na patelni.

6

NA ROZGRZANĄ PATELNIĘ

wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia.

7

NASTĘPNIE DODAJEMY PIECZARKI,

solimy.

8

CAŁOŚĆ SMAŻYMY NA

patelni, często mieszając.

9

DO CZYSTEJ MISKI

wkładamy usmażoną cebulę i pieczarki, następnie ugotowany ryż.

10

PÓŁ PĘCZKA PIETRUSZKI

siekamy i wrzucamy do ryżu, cebuli i pieczarek. MIESZAMY.

11

BIERZEMY 2 FILETY

łososia (2 filety), myjemy je pod wodą, osuszamy.

12

WLEWAMY 1 SZKLANKĘ

mleka do garnka, dodajemy pieprz i wrzucamy 2 filety z łososia.

13

GOTUJEMY MNIEJ WIĘCEJ

5 minut na wolnym ogniu.

14

NASTĘPNIE WYCIĄGAMY ŁOSOSIA

z mleka (łosoś nie jest do końca ścięty).

15

ZA POMOCĄ ŁYŻKI

oddzielamy mięso od skóry, skórę łososia wyrzucamy.

16

ODDZIELONE OD SKÓRY

małe kawałki mięsa łososia wrzucamy do miski z ryżem i innymi składnikami.

17

DELIKATNIE MIESZAMY, NIE

za szybko, niezbyt energicznie.

18

DOPRAWIAMY CAŁOŚĆ SOLĄ

i pieprzem.

19

PONOWNIE MIESZAMY.

20

BLACHĘ WYKŁADAMY PAPIEREM

pergaminowym.

21

CIASTO FRANCUSKIE KROIMY

wzdłuż tak, żeby jeden płat był szerszy od drugiego (mniejszy płat ma mieć szerokość 11 cm, a większy płat – 14 cm).

22

MNIEJSZY PŁAT CIASTA

wykładamy na blachę, nakłuwamy widelcem, następnie nakładamy farsz z miski, zostawiając 1-1,5 cm od brzegów ciasta.

23

DO CZYSTEJ MISKI

dodajemy żółtko i troszeczkę wody, mieszamy. SMARUJEMY BRZEGI CIASTA: jajkiem.

24

BIERZEMY SZERSZY PŁAT

i przykrywamy nim mniejszy płat z farszem, dokładnie dociskamy brzegi ciasta za pomocą widelca, następnie dociskamy palcem.

25

CAŁOŚĆ SMARUJEMY POZOSTAŁYM

żółtkiem, na samym wierzchu robimy wzorek widelcem.

26

WKŁADAMY DO PIEKARNIKA

nagrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 30 minut.

27

SOS 60 ML

białego wina i 2 opakowania śmietany 30% wlewamy na patelnię, dodajemy sól, pieprz, redukujemy sos na patelni.

28

SIEKAMY PÓŁ PĘCZKA

natki pietruszki.

29

JAK PODAWAĆ WYCIĄGAMY

kulebiak z pieca, przekrawamy na pół, następnie kroimy na mniejsze kawałki.

30

NA TALERZ WYKŁADAMY

niewielką ilość miksu sałat, polewamy oliwą z oliwek.

31

KAWAŁKI KULEBIAKA KŁADZIEMY

na sałatę, do sosu na patelni wrzucamy pietruszkę, mieszamy.

32

SOS PRZELEWAMY DO

sosjerki, na kawałki kulebiaka nakładamy pietruszkę do dekoracji.

33

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4052 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1013 kcal

🥑

Tłuszcz

71,9 g

🌾

Węglowodany

49,4 g

🥬

Błonnik

37,6 g

💪

Białko

37,6 g

Podobne przepisy