przepis-na-kobiete.pl

Makówki śląskie • przepis • składniki • przygotowanie

Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Makówki śląskie

Słodkie i aromatyczne danie na bazie mielonego maku. Wyjątkowy przysmak goszczący nie tylko na śląskich stołach.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

chałka - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
skórka pomarańczy kandyzowana - 3 łyżki
masło - 2 łyżki
migdały - 100 g
miód - 2 łyżki
mleko - 1 l
orzech włoski - 90 g
rodzynki - 3 łyżki
rum - 100 ml
mak - 200 g
wiórki kokosowe - 3 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ:
przed podaniem.
2.PRZYGOTOWANIE SUCHY MAK:
parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).
3.MIGDAŁY I ORZECHY:
włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).
4.W GARNKU PODGRZEWAMY:
1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. MIESZAMY.
5.W MIĘDZYCZASIE WYJMUJEMY:
orzechy i migdały z piekarnika.
6.CZEKAMY, AŻ MLEKO:
się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy.
7.DODAJEMY KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ:
pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.
8.PRZESTUDZONE ORZECHY I:
migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy.
9.MASĘ MAKOWĄ DOPRAWIAMY:
niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy.
10.GDY ZAWARTOŚĆ GARNKA:
się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.
11.W MISCE UKŁADAMY:
na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę pokrojoną w plastry o grubości ok.
12.1 CM, KTÓRĄ:
nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki).
13.OSTATNIĄ WARSTWĄ POWINNA:
być warstwa maku.
14.DEKORUJEMY MIGDAŁAMI W:
całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.
15.STUDZIMY, NASTĘPNIE WKŁADAMY:
do lodówki.
Makówki śląskie

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POTRAWĘ PRZYGOTOWUJEMY DZIEŃ

przed podaniem.

2

PRZYGOTOWANIE SUCHY MAK

parzymy w mleku lub w wodzie, następnie mielemy go trzykrotnie na masę makową (możemy użyć gotowej masy makowej).

3

MIGDAŁY I ORZECHY

włoskie (mogą też być laskowe) kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika (180°C – termoobieg) – zapiekamy na jasnozłoty kolor (nie można ich przypalić).

4

W GARNKU PODGRZEWAMY

1l mleka, dodajemy 2 łyżki masła, rodzynki i 2 łyżki miodu. MIESZAMY.

5

W MIĘDZYCZASIE WYJMUJEMY

orzechy i migdały z piekarnika.

6

CZEKAMY, AŻ MLEKO

się zagotuje, następnie dodajemy masę makową, całość mieszamy i delikatnie zagotowujemy.

7

DODAJEMY KANDYZOWANĄ SKÓRKĘ

pomarańczową i wiórki kokosowe, całość często mieszamy.

8

PRZESTUDZONE ORZECHY I

migdały (niewielką ilość migdałów pozostawiamy do dekoracji) siekamy i rozkruszamy, następnie wrzucamy do garnka z gęstą już masą, mieszamy.

9

MASĘ MAKOWĄ DOPRAWIAMY

niewielką ilością skórki ze sparzonej pomarańczy i sokiem z połowy pomarańczy.

10

GDY ZAWARTOŚĆ GARNKA

się delikatnie zagotuje, zdejmujemy garnek z ognia.

11

W MISCE UKŁADAMY

na przemian masę makową (masa makowa musi być gorąca) i chałkę pokrojoną w plastry o grubości ok.

12

1 CM, KTÓRĄ

nasączamy rumem za pomocą łyżki (cała powierzchnia masy makowej powinna być pokryta chałką, warstwy masy makowej muszą mieć tę samą grubość co warstwy chałki).

13

OSTATNIĄ WARSTWĄ POWINNA

być warstwa maku.

14

DEKORUJEMY MIGDAŁAMI W

całości, skórką pomarańczową i wiórkami kokosowymi.

15

STUDZIMY, NASTĘPNIE WKŁADAMY

do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4464,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

372,1 kcal

🥑

Tłuszcz

22 g

🌾

Węglowodany

31,3 g

🥬

Błonnik

5,7 g

💪

Białko

11,4 g

Podobne przepisy