przepis-na-kobiete.pl

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie

Wypróbuj przepis Kingi Paruzel na pyszne batony cytrynowe na orkiszowym spodzie słodzone miodem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cytryna - 1 szt.
żółtko jaja kurzego - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
sok z cytryny - 125 ml
jajko - 1 szt.
miód - 50 g
płatki owsiane - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
olej kokosowy - 55 g
mąka orkiszowa - 130 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SPÓD:
Do miski wlewamy olej kokosowy.Dodajemy jajko i miód. Cały czas mieszając, dodajemy mąkę orkiszową, płatki owsiane i sól. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 10 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWE WYPEŁNIENIE:
Do miski wlewamy sok cytrynowy i wrzucamy skórkę otartą z cytryny. Dodajemy miód, jajka i dodatkowe żółtko. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 20-25 minut – masa musi się ściąć.
3.DEKORUJEMY CUKREM PUDREM:
Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Można je włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Przed podaniem całość oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem. Kroimy w kostkę.
Batony cytrynowe na orkiszowym spodzie

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SPÓD

Do miski wlewamy olej kokosowy.Dodajemy jajko i miód. Cały czas mieszając, dodajemy mąkę orkiszową, płatki owsiane i sól. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 10 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNOWE WYPEŁNIENIE

Do miski wlewamy sok cytrynowy i wrzucamy skórkę otartą z cytryny. Dodajemy miód, jajka i dodatkowe żółtko. Całość delikatnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na podpieczony spód. Pieczemy kolejne 20-25 minut – masa musi się ściąć.

3

DEKORUJEMY CUKREM PUDREM

Wyciągamy ciasto z piekarnika i studzimy. Można je włożyć do lodówki do schłodzenia na ok. 4 godziny. Przed podaniem całość oprószamy przesianym przez sito cukrem pudrem. Kroimy w kostkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2158,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

179,9 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

24,4 g

🥬

Błonnik

4,6 g

💪

Białko

4,6 g

Podobne przepisy