przepis-na-kobiete.pl

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis • przepis • składniki • przygotowanie

Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis

Wyśmienite desery nie muszą być skomplikowane. Jabłkowe ciasteczka z ciasta francuskiego przygotujesz w mgnieniu oka!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jabłko czerwone - 4 szt.
ciasto francuskie - 1 szt.
cukier - 60 g
cukier puder - 10 g
cynamon - 6 g
masło - 25 g
mąka pszenna tortowa - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.ŚCIERAMY JABŁKA:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je na sito, aby odciekły z nadmiaru soku.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE:
Cukier mieszamy z cynamonem. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie, delikatnie oprószamy je mąką oraz 2 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem. Mieszankę dociskamy do ciasta.
3.DOPRAWIAMY JABŁKA:
Osączone z nadmiaru soku jabłka przekładamy do miski i doprawiamy pozostałą mieszanką cukru z cynamonem. Następnie do owoców dodajemy też roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.
4.ZAWIJAMY JABŁKA W CIASTO:
Gotową masę jabłkową przekładamy na ciasto francuskie i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.
5.PIECZEMY CYNAMONKI:
Rulon z ciasta kroimy na ok. 15 równych części. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.
6.PODAJEMY CYNAMONKI:
Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego delikatnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ŚCIERAMY JABŁKA

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy je na sito, aby odciekły z nadmiaru soku.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO FRANCUSKIE

Cukier mieszamy z cynamonem. Na blacie rozwijamy ciasto francuskie, delikatnie oprószamy je mąką oraz 2 łyżkami mieszanki cukru z cynamonem. Mieszankę dociskamy do ciasta.

3

DOPRAWIAMY JABŁKA

Osączone z nadmiaru soku jabłka przekładamy do miski i doprawiamy pozostałą mieszanką cukru z cynamonem. Następnie do owoców dodajemy też roztopione masło i całość dokładnie mieszamy.

4

ZAWIJAMY JABŁKA W CIASTO

Gotową masę jabłkową przekładamy na ciasto francuskie i dokładnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Tak przygotowane ciasto zawijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i przekładamy do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziło.

5

PIECZEMY CYNAMONKI

Rulon z ciasta kroimy na ok. 15 równych części. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 25-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200°C.

6

PODAJEMY CYNAMONKI

Gotowe ślimaczki z ciasta francuskiego delikatnie studzimy i przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2001 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

133,4 kcal

🥑

Tłuszcz

5,8 g

🌾

Węglowodany

19,5 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

1,2 g

Podobne przepisy

Cynamonki z ciasta francuskiego – przepis - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl