Bryzol • przepis • składniki • przygotowanie
Bryzol, klasyczny kotlet z drobno siekanego lub rozbitego mięsa, to potrawa, która wywołuje fale nostalgii, przypominając o czasach PRL-u. To danie, które święciło swoje triumfy na stołach wielu polskich rodzin, stając się symbolem prostoty, smaku i tradycji kulinarnej. Chcesz wiedzieć, jak przywołać nostalgię na Twój stół? Poznaj nasz przepis na wyborny bryzol z polędwicy wieprzowej.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZBIJAMY MIĘSO
Polędwicę kroimy w poprzek włókien, na plastry o grubości 1 cm. Przykrywamy ją folią, a potem ściereczką i rozbijamy mięso na bardzo cienkie kotlety (nieco grubsze niż w przypadku zrazów).
PRZYGOTOWUJEMY CEBULĘ I PIECZARKI
Cebulę obieramy z łupin i kroimy w piórka. Pieczarki myjemy i osuszamy, odcinamy końcówkę nóżki, a potem kroimy pieczarki w plastry. Na patelni rozgrzewamy olej (1,5 łyżki) i smażymy cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu, w którym odparuje z nich prawie cała woda (powinny zmniejszyć swoją objętość).
PRZYPRAWIAMY MIĘSO
Kotlety oprószamy solą i pieprzem. Wysypujemy mąkę na talerz i obtaczamy w niej każdy płat mięsa z obu stron.
SMAŻYMY KOTLETY
Na patelni rozgrzewamy pozostały olej, a potem wrzucamy na nią po jednym kotlecie. Obsmażamy mięso z obu stron (ok. 2 minuty na stronę) i przekładamy kotleta na talerz. Czynność powtórz z wszystkimi kotletami.
DUSIMY KOTLETY
Włóż kotlety i cebulę z pieczarkami z powrotem na patelnię, a potem zalej je bulionem. Duś przez 5 minut, aż uzyskasz pyszny sos własny. Gotowe bryzole podawaj z ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2198 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
549,5 kcal
Tłuszcz
21,2 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
2,7 g
Białko
58,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.

Fajita z kurczaka
Pierś kurczaka i świeże warzywa grillowane w aromatycznej marynacie z czosnkiem. Podane w tortilli, z dodatkiem pico de gallo i kwaśnej śmietany z pewnością zachwycą gości podczas każdego spotkania na świeżym powietrzu.

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek
Aksamitne pistacjowe parfait na delikatnym carpaccio z truskawek to przepyszny deser pełen elegancji i świeżych smaków. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Fabada
Bardzo sycąca zupa z fasolą i chorizo to klasyczne danie w stylu iberyjskim, które świetnie sprawdzi się w roli szybkiego obiadu dla całej rodziny!

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu
Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Zapiekanka z batatów
Szukasz pomysłu na smaczny obiad? Zapiekanka z batatów z dodatkiem dipu z orzechów nerkowca to propozycja, którą musisz wypróbować!

Stek wołowy z ziemniaczkami i musem z pieczonego czosnku
Ziemniaczki i steki z polędwicy smażone w beztłuszczowej frytkownicy z dodatkiem aromatycznego musu z czosnku. To idealne danie, które chociaż jest proste w przygotowaniu, z pewnością wzbudzi podziw.