przepis-na-kobiete.pl

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy • przepis • składniki • przygotowanie

Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.

Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy

Do mięsa, do makaronów, do pyz i kopytek… ten pyszny i domowy sos pieczeniowy otwiera mnóstwo możliwości! Przygotuj go raz, zawekuj i planuj posiłki, by oszczędzić mnóstwo czasu.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
mięso wieprzowe łopatka - 600 g
marchew - 1 szt.
mąka pszenna - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
kostka rosołowa warzywna - 1 szt.
seler - 0,25 szt.
seler naciowy - 100 g
sól - 1 szczypta
grzyby suszone - 5 g
pomidor suszony - 2 szt.
woda - 500 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ:
Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mięso w całości dokładnie obtaczamy w mące i smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż zarumieni się z każdej strony.
2.ŚCIERAMY I KROIMY WARZYWA:
Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w talarki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki.
3.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU:
Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy starte wcześniej warzywa, pokrojony seler, suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.
4.GOTUJEMY SOS:
Wszystkie składniki zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso stanie się miękkie.
5.ZAGĘSZCZAMY SOS:
Po upływie czasu mięso przekładamy do półmiska, a powstały sos przecieramy do osobnego naczynia przez sitko o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.
Uniwersalny i domowy sos pieczeniowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ

Łopatkę wieprzową myjemy i osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Mięso w całości dokładnie obtaczamy w mące i smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż zarumieni się z każdej strony.

2

ŚCIERAMY I KROIMY WARZYWA

Marchewkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę, seler naciowy w talarki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki.

3

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI SOSU

Do przesmażonego mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy starte wcześniej warzywa, pokrojony seler, suszone pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy i smażymy chwilę, aż smaki się połączą.

4

GOTUJEMY SOS

Wszystkie składniki zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż mięso stanie się miękkie.

5

ZAGĘSZCZAMY SOS

Po upływie czasu mięso przekładamy do półmiska, a powstały sos przecieramy do osobnego naczynia przez sitko o drobnych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1817,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

227,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

7,8 g

🥬

Błonnik

14,1 g

💪

Białko

14,1 g

Podobne przepisy