Tort cynamonowo-makowy • przepis • składniki • przygotowanie
Nasz cukiernik zamknął aromat świąt w kulistym torciku. Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BIAŁKA ODDZIELAMY OD ŻÓŁTEK
i ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. Dodajemy żółtka, dokładnie mieszamy. Wsypujemy przesianą mąkę oraz mielony mak. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Wlewamy oliwę i ponownie mieszamy.
SKŁADNIKI PONCZU ZAGOTOWUJEMY, A
następnie odstawiamy do wystudzenia.
ŻELATYNĘ NAMACZAMY W 30
ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Cukier z pozostałą wodą gotujemy, aż się rozpuści. Ubijamy żółtka, stopniowo dolewając gorący syrop cukrowy. Miskę z pokruszoną czekoladą umieszczamy na garnku z gotującą się wodą. Żelatynę rozpuszczamy (w mikrofalówce lub w gorącej wodzie). Płynną czekoladę łączymy z zaparzonymi żółtkami, cynamonem oraz żelatyną. Dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Wszystkie składniki łączymy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6025,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
376,6 kcal
Tłuszcz
16,5 g
Węglowodany
51,4 g
Błonnik
7,8 g
Białko
7,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Paluszki rybne z mintaja z sosem tatarskim
Obiad z rybą w roli głównej – delikatne kawałki filetów z mintaja panierowane i podane z klasycznym sosem tatarskim.

Wrapy z sałaty z tofu
Wrapy z sałatą i tofu to nasza propozycja na szybką przekąskę w ciągu dnia!

Stek z szynki z dzika w cytrynowym sosie
Dzik jest dziki… i smaczny! Jeśli lubisz dziczyznę, to ten przepis powinien pojawić się na Twoim stole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Duszone udka z indyka na winie
Włoskie danie w czeskiej interpretacji. Soczyste mięso w aromatycznym sosie z pewnością zachwyci Twoich gości!

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem
Zapiekanka ziemniaczana to świetny pomysł, gdy chcesz podać bliskim prosty, smaczny i sycący obiad. Przygotuj ją według przepisu Karola!

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Risotto szparagowe z kurczakiem
Kiedy sezon na szparagi w pełni, należy z nich przygotować coś pysznego! Kremowe i delikatne risotto to jeden z pomysłów.

Kresowa zapiekanka ziemniaczana z grzybami
Sycąca zapiekanka z grzybami i aromatyczną wędliną – pyszne jednogarnkowe danie, idealne na rodzinny obiad.

Uda kurczaka faszerowane fetą i miętą, z greckimi plackami z cukinii
Drób w towarzystwie świeżych składników kuchni greckiej – fety, oliwek, suszonych pomidorów, cukinii i ogórka.