przepis-na-kobiete.pl

Koszyczki makaronowe • przepis • składniki • przygotowanie

Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Koszyczki makaronowe

Koszyczki makaronowe, które przygotujesz na jednej patelni? Właśnie tak! Poznaj przepis na to aromatyczne danie pełne sosu pomidorowego i ciągnącej się mozzarelli.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pierś z kurczaka - 400 g
olej - 2 łyżki
przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
papryka wędzona mielona - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidor czerwony - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki
makaron tagliatelle - 300 g
woda - 500 ml
przecier pomidorowy - 300 ml
mozzarella, tarta - 100 g
bazylia świeża - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KURCZAKA:
Pierś kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy na nią pokrojone mięso. Doprawiamy je przyprawą do kurczaka, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso się zarumieni.
2.DODAJEMY WARZYWA DO FARSZU:
Pomidor i paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do usmażonej piersi kurczaka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i całość smażymy przez ok. 10 minut. Po tym czasie mięso w sosie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.
3.GOTUJEMY KOSZYCZKI:
Na suchej patelni dość blisko siebie układamy gniazdka z makaronu. Za pomocą łyżki do środka każdego nakładamy farsz. Resztę kurczaka kładziemy na patelnię pomiędzy koszyczki z makaronu. Całość zalewamy wodą i przecierem pomidorowym i smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 18 minut.
4.PODAJEMY KOSZYCZKI:
Po upływie wskazanego czasu od rozpoczęcia gotowania koszyczki oprószamy tartą mozzarellą i podgrzewamy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Danie podajemy ozdobione listkami bazylii.
Koszyczki makaronowe

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KURCZAKA

Pierś kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i przekładamy na nią pokrojone mięso. Doprawiamy je przyprawą do kurczaka, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Smażymy, aż mięso się zarumieni.

2

DODAJEMY WARZYWA DO FARSZU

Pomidor i paprykę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do usmażonej piersi kurczaka. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i całość smażymy przez ok. 10 minut. Po tym czasie mięso w sosie zdejmujemy z ognia i przekładamy na talerz.

3

GOTUJEMY KOSZYCZKI

Na suchej patelni dość blisko siebie układamy gniazdka z makaronu. Za pomocą łyżki do środka każdego nakładamy farsz. Resztę kurczaka kładziemy na patelnię pomiędzy koszyczki z makaronu. Całość zalewamy wodą i przecierem pomidorowym i smażymy pod przykryciem, na małym ogniu, przez ok. 18 minut.

4

PODAJEMY KOSZYCZKI

Po upływie wskazanego czasu od rozpoczęcia gotowania koszyczki oprószamy tartą mozzarellą i podgrzewamy pod przykryciem, aż ser się roztopi. Danie podajemy ozdobione listkami bazylii.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2143,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

714,4 kcal

🥑

Tłuszcz

17,7 g

🌾

Węglowodany

84,2 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

50,3 g

Podobne przepisy