przepis-na-kobiete.pl

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową • przepis • składniki • przygotowanie

Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową

Inspirowany kuchnią Włoch przysmak w wydaniu naszego cukiernika – pyszne ciasteczka z orzechami i konfiturą.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 15
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 10 g
cukier - 120 g
dżem brzoskwiniowy - 4 łyżki
masło - 200 g
mąka pszenna - 220 g
migdały blanszowane - 100 g
cukier wanilinowy - 16 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZANY:
do temperatury 180°C foremki o średnicy 8 cm folię spożywczą wałek Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały posiekane w kostkę, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier wanilinowy.
2.ZAGNIATAMY CIASTO, ZAWIJAMY:
w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.
3.ROZWAŁKOWUJEMY (PODSYPUJĄC MĄKĄ):
na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka.
4.ZA POMOCĄ MNIEJSZEJ:
foremki (np.
5.KIELISZKA) WYCINAMY DZIURKI:
w połowie wyciętych wcześniej ciastek.
6.UKŁADAMY CIASTKA NA:
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. STUDZIMY.
7.SPODY (BEZ DZIUREK):
smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.
Włoskie ciastka z migdałami i konfiturą brzoskwiniową

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 15

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ PIEKARNIK ROZGRZANY

do temperatury 180°C foremki o średnicy 8 cm folię spożywczą wałek Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały posiekane w kostkę, masło pokrojone w kostkę, cukier i cukier wanilinowy.

2

ZAGNIATAMY CIASTO, ZAWIJAMY

w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce.

3

ROZWAŁKOWUJEMY (PODSYPUJĄC MĄKĄ)

na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka.

4

ZA POMOCĄ MNIEJSZEJ

foremki (np.

5

KIELISZKA) WYCINAMY DZIURKI

w połowie wyciętych wcześniej ciastek.

6

UKŁADAMY CIASTKA NA

blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C. STUDZIMY.

7

SPODY (BEZ DZIUREK)

smarujemy konfiturą, ciastka z dziurką posypujemy cukrem pudrem i całość składamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3472,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

231,5 kcal

🥑

Tłuszcz

14,5 g

🌾

Węglowodany

23 g

🥬

Błonnik

3,1 g

💪

Białko

3,1 g

Podobne przepisy