przepis-na-kobiete.pl

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami

Szybki i prosty przepis na danie z drobiu. Pikantne mięso i delikatne warzywa smakują wyśmienicie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

wino białe - 150 ml
imbir mielony - 1 łyżeczka
olej - 2 łyżki
papryka mielona ostra - 1 łyżeczka
kurczak udko - 500 g
cukinia - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
papryka żółta - 1 szt.
cebula dymka - 2 szt.
ząbek czosnku - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
oregano suszone - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 70 g
ziemniak - 400 g
natka pietruszki - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
sok z cytryny - 25 ml
bazylia świeża - 5 g
mozzarella - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY UDA:
Umyte i osuszone uda kurczaka pozbawione kości układamy na desce, doprawiamy od strony mięsa ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wcieramy przyprawy. Uda wstawiamy do lodówki na 20 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Papryki i cukinię kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku w plastry. Przekładamy je do czystej miski i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, suszonym oregano i posiekaną bazylią. Mieszamy. Warzywa wstawiamy do lodówki na15-20 minut.
3.PARUJEMY ZIEMNIACZKI:
Ziemniaki gotujemy w mundurkach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Masło dokładnie mieszamy z odrobiną soli i posiekaną pietruszką. Odstawiamy na bok.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Sos, w którym dusiły się uda, zlewamy do pojemnika blendera, dodajemy kilka gałązek bazylii i odrobinę soku z cytryny. Miksujemy. Następnie sosem polewamy kurczaka.
5.PODAJEMY DANIE:
Na talerz wykładamy sałatkę z grillowanych warzyw. Na niej układamy udka, które polewamy sosem. Uparowane ziemniaki nacinamy i układamy na talerzu. W nacięcia ziemniaków wkładamy masło zmieszane z pietruszką. Sałatkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, na górę sałatki nakładamy ser mozzarella porwany na mniejsze kawałki.
Uda kurczaka z sałatką z grillowanych warzyw z parowanymi ziemniaczkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY UDA

Umyte i osuszone uda kurczaka pozbawione kości układamy na desce, doprawiamy od strony mięsa ostrą papryką w proszku, solą i pieprzem oraz ½ łyżeczki mielonego imbiru. Dokładnie wcieramy przyprawy. Uda wstawiamy do lodówki na 20 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Papryki i cukinię kroimy w ćwiartki, ząbki czosnku w plastry. Przekładamy je do czystej miski i doprawiamy oliwą, solą, pieprzem, suszonym oregano i posiekaną bazylią. Mieszamy. Warzywa wstawiamy do lodówki na15-20 minut.

3

PARUJEMY ZIEMNIACZKI

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Masło dokładnie mieszamy z odrobiną soli i posiekaną pietruszką. Odstawiamy na bok.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Sos, w którym dusiły się uda, zlewamy do pojemnika blendera, dodajemy kilka gałązek bazylii i odrobinę soku z cytryny. Miksujemy. Następnie sosem polewamy kurczaka.

5

PODAJEMY DANIE

Na talerz wykładamy sałatkę z grillowanych warzyw. Na niej układamy udka, które polewamy sosem. Uparowane ziemniaki nacinamy i układamy na talerzu. W nacięcia ziemniaków wkładamy masło zmieszane z pietruszką. Sałatkę dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii, na górę sałatki nakładamy ser mozzarella porwany na mniejsze kawałki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3257,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

814,3 kcal

🥑

Tłuszcz

58,4 g

🌾

Węglowodany

32,5 g

🥬

Błonnik

33,1 g

💪

Białko

33,1 g

Podobne przepisy