przepis-na-kobiete.pl

Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą • przepis • składniki • przygotowanie

Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!

Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą

Wariacja na temat spaghetti aglio e olio w wykonaniu Okrasy. Tym razem z pieczoną papryką i rukolą!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bakłażan - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
makaron spaghetti - 200 g
oliwa z oliwek - 70 ml
parmezan - 70 g
rukola - 50 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.NACINAMY BAKŁAŻANA:
Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół, a miąższ nacinamy w kratkę. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa polewamy oliwą i solimy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.
2.DODAJEMY WARZYWA NA PATELNIĘ:
Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, blanszujemy czosnek. Dodajemy paprykę, bakłażan, chili. Całość chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę siekamy. Makaron dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy. Dodajemy rukolę i starty ser.
Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NACINAMY BAKŁAŻANA

Bakłażana przekrawamy wzdłuż na pół, a miąższ nacinamy w kratkę. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazd nasiennych. Warzywa polewamy oliwą i solimy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C.

2

DODAJEMY WARZYWA NA PATELNIĘ

Makaron odcedzamy. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek, lekko podgrzewamy. Zdejmujemy z ognia, blanszujemy czosnek. Dodajemy paprykę, bakłażan, chili. Całość chwilę podgrzewamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Rukolę siekamy. Makaron dodajemy do warzyw na patelni, mieszamy. Dodajemy rukolę i starty ser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1674,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

558,2 kcal

🥑

Tłuszcz

22,7 g

🌾

Węglowodany

69,5 g

🥬

Błonnik

20 g

💪

Białko

20 g

Podobne przepisy

Spaghetti aglio e olio z pieczoną papryką i rukolą - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl