przepis-na-kobiete.pl

Zupa czosnkowa • przepis • składniki • przygotowanie

Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Zupa czosnkowa

Rozgrzewająca zupa czosnkowa z dodatkiem sera oraz chrupiącymi grzankami kusi swym smakiem nawet w najchłodniejsze dni.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
masło - 3 łyżki
sól jodowana - 1 szczypta
woda - 1 l
ziemniak - 6 szt.
bagietka - 1 szt.
ser gouda - 150 g
ząbek czosnku - 9 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI I CZOSNEK:
Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone w kostkęziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając pokrojone ząbkiczosnku.
2.GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ:
Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.
3.PODAJEMY ZUPĘ:
Zupę podajemy gorącą, posypaną serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).
Zupa czosnkowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY ZIEMNIAKI I CZOSNEK

Masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy pokrojone w kostkęziemniaki, podsmażamy 5 minut, dodając pokrojone ząbkiczosnku.

2

GOTUJEMY I MIKSUJEMY ZUPĘ

Całość przekładamy do garnka, zalewamy 1 l gorącej wody, dodajemy liść laurowy, sól, biały pieprz. Gotujemy ok. 30 minut, a następnie wyjmujemy liść laurowy i miksujemy zupę.

3

PODAJEMY ZUPĘ

Zupę podajemy gorącą, posypaną serem z dodatkiem grzanki (kromki bagietki natrzeć rozgniecionym ząbkiem czosnku i podsmażyć z obu stron na patelni, na łyżce masła).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1659,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

415 kcal

🥑

Tłuszcz

19,9 g

🌾

Węglowodany

42,5 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

15,8 g

Podobne przepisy