przepis-na-kobiete.pl

Ubijana feta z salsą z ogórka • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Ubijana feta z salsą z ogórka

Szybki do przygotowania i łatwy przepis Kingi na ubijaną fetę, którą uzupełnia doskonały aromat salsy z ogórka – to idealna przekąska na każdą okazję. Spróbujcie i sami oceńcie, czy się nie mylimy!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ser feta - 200 g
śmietana 18% - 200 g
oliwa z oliwek - 40 g
sok z cytryny - 2 łyżki
cebula dymka - 1 szt.
ogórek - 1 szt.
mięta świeża - 1 garść
miód - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY UBIJANĄ FETĘ:
Fetę umieszczamy w misce, do której dolewamy kwaśną śmietaną i oliwę. Całość ubijamy blenderem, tak by powstała aksamitnie gładka masa. Następnie masę wykładamy na półmisek.
2.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ OGÓRKOWĄ:
Ogórek kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą jego część kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną dymkę oraz posiekaną miętę. Wszystko oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy pozostałą oliwą oraz miodem. Na koniec całość mieszamy i przekładamy na przygotowaną fetę.
Ubijana feta z salsą z ogórka

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY UBIJANĄ FETĘ

Fetę umieszczamy w misce, do której dolewamy kwaśną śmietaną i oliwę. Całość ubijamy blenderem, tak by powstała aksamitnie gładka masa. Następnie masę wykładamy na półmisek.

2

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ OGÓRKOWĄ

Ogórek kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą jego część kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Dodajemy drobno pokrojoną dymkę oraz posiekaną miętę. Wszystko oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy pozostałą oliwą oraz miodem. Na koniec całość mieszamy i przekładamy na przygotowaną fetę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1382,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

345,7 kcal

🥑

Tłuszcz

30,4 g

🌾

Węglowodany

10,7 g

🥬

Błonnik

0,8 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy