przepis-na-kobiete.pl

Marynowane pieczarki • przepis • składniki • przygotowanie

Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Marynowane pieczarki

Prosty pomysł na przekąskę. Pieczarki skąpane w aromatycznej marynacie doskonale komponują się z szynką i pieczywem.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 1 łyżeczka
cebula czerwona - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 8 łyżek
pieczarka - 750 g
sól - 1 szczypta
szynka serrano - 100 g
ząbek czosnku - 3 szt.
Sherry - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIECZARKI CZYŚCIMY,:
większe kroimy na pół lub w ćwiartki.
2.CEBULĘ OBIERAMY I:
kroimy w cienkie słupki.
3.CZOSNEK OBIERAMY I:
kroimy w plasterki.
4.KRÓTKO PODSMAŻAMY NA:
dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.
5.GRZYBY SMAŻYMY NA:
gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.
6.SŁUPKI CEBULI SMAŻYMY:
przez ostatnie 3-5 minut z grzybami.
7.DODAJEMY 50 ML:
sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski.
8.DODAJEMY CZOSNEK I:
pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy.
9.MARYNUJEMY POD PRZYKRYCIEM:
przez 1-2 godziny.
10.PIECZARKI DOPRAWIAMY WEDŁUG:
uznania sherry i octem i podajemy z szynką.
11.ŚWIETNIE SMAKUJĄ Z:
pszennym pieczywem.
12.WSKAZÓWKA :
PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.
Marynowane pieczarki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIECZARKI CZYŚCIMY,

większe kroimy na pół lub w ćwiartki.

2

CEBULĘ OBIERAMY I

kroimy w cienkie słupki.

3

CZOSNEK OBIERAMY I

kroimy w plasterki.

4

KRÓTKO PODSMAŻAMY NA

dużej patelni na 6 łyżkach gorącego oleju, następnie wyjmujemy i odkładamy na bok.

5

GRZYBY SMAŻYMY NA

gorącej oliwie z czosnkiem ze wszystkich stron przez 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem.

6

SŁUPKI CEBULI SMAŻYMY

przez ostatnie 3-5 minut z grzybami.

7

DODAJEMY 50 ML

sherry i 1 łyżeczkę octu, doprawiamy i przekładamy do miski.

8

DODAJEMY CZOSNEK I

pozostałą oliwę, mieszamy i studzimy.

9

MARYNUJEMY POD PRZYKRYCIEM

przez 1-2 godziny.

10

PIECZARKI DOPRAWIAMY WEDŁUG

uznania sherry i octem i podajemy z szynką.

11

ŚWIETNIE SMAKUJĄ Z

pszennym pieczywem.

12

WSKAZÓWKA

PODAJEMY: z mocnym czerwonym winem hiszpańskim.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1038 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

173 kcal

🥑

Tłuszcz

10,9 g

🌾

Węglowodany

11,3 g

🥬

Błonnik

8,7 g

💪

Białko

8,7 g

Podobne przepisy