przepis-na-kobiete.pl

Wiosenny dżem truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Wiosenny dżem truskawkowy

Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 60
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 1 kg
skórka cytryny tarta - 3 łyżeczki
sok z cytryny - 25 ml
truskawka - 3,5 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI:
Truskawki myjemy przed szypułkowaniem, obieramy z szypułek i przekładamy do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.
2.GOTUJEMY DŻEM:
Garnek ustawiamy na gazie i, cały czas mieszając, zagotowujemy truskawki z cukrem. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.
3.PRZEKŁADAMY DŻEM DO SŁOICZKÓW:
Gotowy dżem przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałowej ściereczce. Studzimy.
Wiosenny dżem truskawkowy

Czas przygotowania

300 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 60

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI

Truskawki myjemy przed szypułkowaniem, obieramy z szypułek i przekładamy do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.

2

GOTUJEMY DŻEM

Garnek ustawiamy na gazie i, cały czas mieszając, zagotowujemy truskawki z cukrem. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.

3

PRZEKŁADAMY DŻEM DO SŁOICZKÓW

Gotowy dżem przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałowej ściereczce. Studzimy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5010,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

83,5 kcal

🥑

Tłuszcz

0,2 g

🌾

Węglowodany

21,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

0,4 g

Podobne przepisy

Wiosenny dżem truskawkowy - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl