Wiosenny dżem truskawkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Naleśniki, gofry, słodkie kanapki… słoiczek domowego dżemu zawsze warto mieć pod ręką, by podać bliskim coś pysznego. Przygotuj go z truskawek i ciesz się smakiem lata przez cały rok!

Czas przygotowania
300 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 60
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY TRUSKAWKI
Truskawki myjemy przed szypułkowaniem, obieramy z szypułek i przekładamy do dużego, szerokiego garnka z grubym dnem. Zasypujemy cukrem. Dodajemy skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy.
GOTUJEMY DŻEM
Garnek ustawiamy na gazie i, cały czas mieszając, zagotowujemy truskawki z cukrem. Gotujemy ok. 3-4 godzin, aż truskawki rozpadną się, a sok częściowo odparuje.
PRZEKŁADAMY DŻEM DO SŁOICZKÓW
Gotowy dżem przekładamy do dokładnie umytych, wyparzonych i osuszonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem na materiałowej ściereczce. Studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5010,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
83,5 kcal
Tłuszcz
0,2 g
Węglowodany
21,2 g
Błonnik
1,2 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!

Sałatka z burratą i grillowanymi brzoskwiniami
Szukasz nowych pomysłów na sałatki? Już nie musisz! Ta pyszna i odświeżająca sałatka z grillowanymi brzoskwiniami, borówkami i burratą z pewnością stanie się hitem lata.

Omlet z cukinią i bobem
Sezonowy bób i świeża, chrupiąca cukinia to pyszne dodatki, które warto wykorzystać, by przygotować idealne danie na śniadanie – omlet według przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Karkówka po cygańsku
Zapraszamy do odkrycia kulinarnej podróży przez smaki z dalekich zakątków świata, czyli przepisu na karkówkę po cygańsku. Soczysta wieprzowina w połączeniu z papryką i pieczarkami, przykryta pomidorowym sosem to prawdziwa poezja! To aromatyczne danie zachwyca bogactwem smaków i niesamowitym aromatem. Jak zrobić wyśmienitą karkówkę po cygańsku? Już spieszymy z przepisem na to danie!

Kandyzowana skórka pomarańczowa i cytrynowa
Przekąska na zimowe wieczory – kandyzowana skórka z pomarańczy i cytryny dekorowana czekoladą! Musisz to zrobić!

Zupa śledziowa
Tradycyjna zupa śledziowa, czyli rosopita to prawdziwa perła kuchni Kujaw i Pomorza. Łączy w sobie intensywny smak śledzi z delikatnością ziemniaków, tworząc niepowtarzalne, z pewnością dość zaskakujące danie. Choć może wydawać się nietypowym wyborem, warto jej spróbować. Zrób ją razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Babka na parze
Idealny pomysł na wilgotną, czekoladowo-waniliową babkę na Wielkanoc, którą przygotujesz… na parze! W dodatku dzięki termorobotowi MC Smart zajmie Ci to niezwykle mało czasu i nie będzie wymagać brudzenia wielu naczyń.