Ryba pieczona w ziołowym pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY RYBĘ
Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym. Oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy plastrami pomidorów.
PIECZEMY RYBĘ
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem i układamy rybę. Pieczemy pod przykryciem ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
GOTUJEMY RYŻ
Ryż jaśminowy zalewamy zimną wodą w proporcji 1:1,3 (stosunek ryżu do ilości wody) i gotujemy pod przykryciem. Rybę dekorujemy listkami bazylii i podajemy z ryżem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1646,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
411,7 kcal
Tłuszcz
8,7 g
Węglowodany
45,4 g
Błonnik
36,9 g
Białko
36,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ogórki faszerowane rybą i ryżem
Sprawdź łatwy przepis na szybki obiad. Ogórki faszerowane rybą i ryżem, duszone w sosie ogórkowo-szalotkowym!

Gofry na maślance z sosem z limonki i karmelu
Połączenie maślanych gofrów z sosem z limonki i karmelu to propozycja na pyszny deser w sam raz na letnie dni.

Ciastka z jabłkami
Puszyste ciasteczka z jabłkami, migdałami i cynamonem to zdrowa propozycja na podwieczorek nie tylko dla dzieci.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Keks z dodatkiem chałwy, orzechów i śliwek suszonych
Klasyczne, ciemne ciasto biszkoptowe z bakaliami wzbogacone słodką chałwą i polewą czekoladową. Rozpływa się w ustach!

Smażone sajgonki à la sushi
Czy to sajgonki, czy to sushi? Oto jest pytanie! Za to jedno jest pewne: jeśli przygotujesz to danie według przepisu Karola, zjesz pyszną przekąskę w stylu azjatyckim.

Owsiane babeczki śniadaniowe
Szukasz pomysłu na pyszne śniadanie? Spróbuj babeczek śniadaniowych w trzech smakach według przepisu Kingi Paruzel!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Łosoś gotowany na parze z warzywami z purée z groszku
Lubisz nowoczesne podejście do ryb? Mamy dla Ciebie przepis na łososia gotowanego na parze razem z warzywami. Delikatny, aromatyczny – po prostu pyszny!

Kapusta z pigwą i wędzonym łososiem
Spróbuj wyjątkowego połączenia kiszonej kapusty z pigwą i wędzonym łososiem, z nutą cynamonu!

Pieczone szparagi à la caprese
Szukasz przepisu na błyskawiczny, wiosenny obiad? Już nie musisz! Te pieczone szparagi, podane z pomidorkami, mozzarellą mini i świeżą bazylią to danie idealne.