przepis-na-kobiete.pl

Kurczak w kiszonej kapuście z curry • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Kurczak w kiszonej kapuście z curry

Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
curry - 2 łyżeczki
ząbek czosnku - 3 szt.
kapusta kiszona - 250 g
śmietana 18% - 2 łyżki
pieprz biały - 1 szczypta
olej rzepakowy - 10 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 100 ml
kasza jęczmienna - 100 g
pieczarka - 0,5 kg
kurczak udko - 800 g
jabłko czerwone - 2 szt.
miód - 1,5 łyżeczki
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
śmietana 12% - 1 łyżka
kolendra świeża - 4 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE:
tarkę Przygotuj wcześniej Kiszoną kapustę przełóż na sitko, dokładnie odciśnij z soku, a następnie delikatnie przesiekaj.
2.KASZĘ JĘCZMIENNĄ UGOTUJ:
w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.
3.PRZYGOTOWANIE UDA Z:
kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy kości i kroimy na grubsze kawałki.
4.TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI:
kurczaka przyprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.
5.POLEWAMY ODROBINĄ OLEJU:
rzepakowego, całość dokładnie mieszamy, żeby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone w przyprawach i oleju.
6.KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY:
na rozgrzanej patelni skórą do dołu.
7.
SMAŻYMY OK.
8.6-7 MINUT Z:
każdej strony.
9.WYSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY:
do naczynia żeliwnego.
10.NA TĘ SAMĄ:
patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, posypujemy solą i pieprzem. SMAŻYMY.
11.DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK:
dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą papryczkę (ilość papryczki zależy od preferencji smakowych).
12.CHWILĘ SMAŻYMY –:
do momentu zeszklenia się cebuli.
13.CAŁOŚĆ MIESZAMY, DODAJEMY:
2 łyżeczki curry, niewielką ilość oleju rzepakowego. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.
14.PODSMAŻAMY I MIESZAMY,:
zalewamy słodką śmietanką 30%.
15.GOTUJEMY DO MOMENTU:
rozpuszczenia się curry.
16.DODAJEMY MAŁĄ ŁYŻECZKĘ:
miodu oraz skórkę z ½ limonki startą na tarce o drobnych oczkach.
17.ZAGOTOWANY SOS WLEWAMY:
do naczynia żeliwnego, do którego przełożyliśmy kurczaka. MIESZAMY.
18.CAŁOŚĆ GOTUJEMY NA:
małym ogniu.
19.DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ:
oraz niewielką ilość miodu.
20.PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I:
gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut.
21.PODCZAS GOTOWANIA DODAJEMY:
niewielką ilość wody. MIESZAMY.
22.DO ZAGOTOWANEGO KURCZAKA:
z kiszoną kapustą dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. MIESZAMY.
23.NA KONIEC DODAJEMY:
posiekaną drobno kolendrę. POTRAWKĘ ZDEJMUJEMY Z: ognia.
24.KARMELIZOWANE JABŁKA NA:
rozgrzaną patelnię wylewamy miód, czekamy, aż miód się rozpuści i skarmelizuje, na patelni układamy kawałki obranych jabłek.
25.MIESZAMY, ŻEBY KAŻDY:
kawałek jabłka był obtoczony w skarmelizowanym miodzie.
26.JABŁKA POSYPUJEMY STARTĄ:
skórką z limonki.
27.WRZUCAMY 2-3 GAŁĄZKI:
kolendry.
28.POLEWAMY SOKIEM Z:
połowy limonki.
29.ZDEJMUJEMY Z OGNIA,:
odstawiamy do przestygnięcia.
30.NA TALERZ WYKŁADAMY:
ugotowaną kaszę jęczmienną.
31.W KASZY NA:
środku robimy dołek, gdzie wykładamy sos z kurczakiem i kiszoną kapustą.
32.KARMELIZOWANE JABŁKA UKŁADAMY:
na potrawce oraz obok kaszy.
33.CAŁOŚĆ SKRAPIAMY KILKOMA:
kroplami soku z limonki i posypujemy listkami świeżej kolendry.
34.OBOK KASZY NAKŁADAMY:
niewielką ilość kwaśnej śmietany.
Kurczak w kiszonej kapuście z curry

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻELIWNE

tarkę Przygotuj wcześniej Kiszoną kapustę przełóż na sitko, dokładnie odciśnij z soku, a następnie delikatnie przesiekaj.

2

KASZĘ JĘCZMIENNĄ UGOTUJ

w lekko osolonej wodzie według wskazówek dostępnych na opakowaniu.

3

PRZYGOTOWANIE UDA Z

kurczaka myjemy, osuszamy, pozbawiamy kości i kroimy na grubsze kawałki.

4

TAK PRZYGOTOWANE KAWAŁKI

kurczaka przyprawiamy solą i mielonym białym pieprzem.

5

POLEWAMY ODROBINĄ OLEJU

rzepakowego, całość dokładnie mieszamy, żeby kawałki kurczaka były dobrze obtoczone w przyprawach i oleju.

6

KAWAŁKI KURCZAKA UKŁADAMY

na rozgrzanej patelni skórą do dołu.

7

SMAŻYMY OK.

8

6-7 MINUT Z

każdej strony.

9

WYSMAŻONEGO KURCZAKA PRZEKŁADAMY

do naczynia żeliwnego.

10

NA TĘ SAMĄ

patelnię, na której smażyliśmy kurczaka, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki, posypujemy solą i pieprzem. SMAŻYMY.

11

DO PODSMAŻONYCH PIECZAREK

dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek oraz posiekaną ostrą papryczkę (ilość papryczki zależy od preferencji smakowych).

12

CHWILĘ SMAŻYMY –

do momentu zeszklenia się cebuli.

13

CAŁOŚĆ MIESZAMY, DODAJEMY

2 łyżeczki curry, niewielką ilość oleju rzepakowego. ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD: patelnią.

14

PODSMAŻAMY I MIESZAMY,

zalewamy słodką śmietanką 30%.

15

GOTUJEMY DO MOMENTU

rozpuszczenia się curry.

16

DODAJEMY MAŁĄ ŁYŻECZKĘ

miodu oraz skórkę z ½ limonki startą na tarce o drobnych oczkach.

17

ZAGOTOWANY SOS WLEWAMY

do naczynia żeliwnego, do którego przełożyliśmy kurczaka. MIESZAMY.

18

CAŁOŚĆ GOTUJEMY NA

małym ogniu.

19

DODAJEMY KISZONĄ KAPUSTĘ

oraz niewielką ilość miodu.

20

PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I

gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

21

PODCZAS GOTOWANIA DODAJEMY

niewielką ilość wody. MIESZAMY.

22

DO ZAGOTOWANEGO KURCZAKA

z kiszoną kapustą dodajemy 2 łyżki kwaśnej śmietany. MIESZAMY.

23

NA KONIEC DODAJEMY

posiekaną drobno kolendrę. POTRAWKĘ ZDEJMUJEMY Z: ognia.

24

KARMELIZOWANE JABŁKA NA

rozgrzaną patelnię wylewamy miód, czekamy, aż miód się rozpuści i skarmelizuje, na patelni układamy kawałki obranych jabłek.

25

MIESZAMY, ŻEBY KAŻDY

kawałek jabłka był obtoczony w skarmelizowanym miodzie.

26

JABŁKA POSYPUJEMY STARTĄ

skórką z limonki.

27

WRZUCAMY 2-3 GAŁĄZKI

kolendry.

28

POLEWAMY SOKIEM Z

połowy limonki.

29

ZDEJMUJEMY Z OGNIA,

odstawiamy do przestygnięcia.

30

NA TALERZ WYKŁADAMY

ugotowaną kaszę jęczmienną.

31

W KASZY NA

środku robimy dołek, gdzie wykładamy sos z kurczakiem i kiszoną kapustą.

32

KARMELIZOWANE JABŁKA UKŁADAMY

na potrawce oraz obok kaszy.

33

CAŁOŚĆ SKRAPIAMY KILKOMA

kroplami soku z limonki i posypujemy listkami świeżej kolendry.

34

OBOK KASZY NAKŁADAMY

niewielką ilość kwaśnej śmietany.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2822,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

705,7 kcal

🥑

Tłuszcz

40,7 g

🌾

Węglowodany

49,3 g

🥬

Błonnik

38,0 g

💪

Białko

38,0 g

Podobne przepisy