przepis-na-kobiete.pl

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem • przepis • składniki • przygotowanie

Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem

Delikatny ser, porcja warzyw i owinięty boczkiem drób – wszystko zapieczone i pachnące. Klasyka kuchni francuskiej!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
boczek w plastrach - 120 g
ząbek czosnku - 3 szt.
marchew - 250 g
musztarda dijon - 10 g
natka pietruszki - 30 g
oliwa z oliwek - 45 ml
kurczak filety z piersi - 4 szt.
korzeń pietruszki - 250 g
pistacje - 30 g
por - 100 g
ser camembert - 250 g
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 200 ml
tymianek świeży - 40 g
wino białe - 50 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ:
blender papier do pieczenia 2 blachy do pieczenia wykałaczkę rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół) Warzywa Obieramy marchew i pietruszkę, odkrawamy końcówki, następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki (jeśli warzywa są grube, kroimy na sześć części).
2.ODDZIELAMY MARCHEWKĘ OD:
pietruszki, zalewamy warzywa oliwą z oliwek.
3.ROZGNIATAMY 2 ZĄBKI:
czosnku z łupiną – jeden dodajemy do marchewki, drugi do pietruszki.
4.KROIMY 6 GAŁĄZEK:
świeżego tymianku, dodajemy jedną połowę do marchewki, drugą połowę do pietruszki. WARZYWA PRZYPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.
5.BIERZEMY KAWAŁEK FOLII:
aluminiowej, składamy ją na pół, następnie każdą krawędź składamy przynajmniej 3 razy i mocno dociskamy, tworząc w ten sposób kieszonkę.
6.TAK SAMO POSTĘPUJEMY:
z drugim kawałkiem folii.
7.DO KAŻDEJ Z:
kieszonek osobno wkładamy zamarynowane w oliwie i ziołach pietruszkę i marchewkę, szczelnie zamykamy obie kieszonki, kładziemy na blaszce z piekarnika i pieczemy mniej więcej 30 minut (jeśli po 1/2 h warzywa będą twarde, należy je piec 10 minut dłużej).
8.KURCZAK DROBNO SIEKAMY:
3 gałązki tymianku.
9.KAŻDĄ Z PIERSI:
kurczaka dobrze myjemy i osuszamy, następnie kroimy w poprzek na 3 części.
10.MIĘSO DOPRAWIAMY GAŁĄZKAMI:
tymianku, solą i pieprzem.
11.KURCZAKA POLEWAMY NIEWIELKĄ:
ilością oliwy z oliwek.
12.CAŁOŚĆ DOKŁADNIE NACIERAMY:
oliwą i przyprawami.
13.KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA:
zawijamy w plaster boczku.
14.KAWAŁKI KURCZAKA WYKŁADAMY:
na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.
15.CAMEMBERT KROIMY W:
plasterki ząbek czosnku.
16.ŚCINAMY BARDZO CIENKO:
górną warstwę sera Camembert.
17.DOPRAWIAMY POKROJONYM W:
plasterki ząbkiem czosnku oraz 2 gałązkami tymianku.
18.SKŁADNIKI ROZKŁADAMY NA:
serze i lekko dociskamy.
19.SER SKRAPIAMY ODROBINĄ:
oliwy i posypujemy solą i pieprzem.
20.ODCINAMY PASEK PAPIERU:
do pieczenia (pergaminu) i owijamy nim ser dookoła.
21.PAPIER PRZYPINAMY DO:
sera wykałaczką.
22.CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY WCZEŚNIEJ:
odciętą górną warstwą sera.
23.KŁADZIEMY NA BLASZE:
z kawałkami kurczaka.
24.WKŁADAMY WSZYSTKO RAZEM:
do piekarnika na mniej więcej 25–30 minut.
25.SOS PISTACJE DELIKATNIE:
kruszymy za pomocą noża.
26.POR KROIMY NA:
mniejsze kawałki (wzdłuż na 4 części, a następnie w nieco grubszą kostkę). NALEWAMY ODROBINĘ OLIWY: do garnka.
27.WRZUCAMY POR, KTÓRY:
musimy tylko zeszklić (por nie może się przypalić). DO GARNKA DODAJEMY: pistacje. WSZYSTKO ZALEWAMY BIAŁYM: winem.
28.CZEKAMY, AŻ WINO:
się zredukuje.
29.ŚMIETANĘ PRZED DODANIEM:
do sosu doprawiamy odrobiną soli.
30.GDY WINO JUŻ:
się zredukowało, dodajemy gęstą kwaśną śmietanę.
31.MIESZAMY I ZMNIEJSZAMY:
zupełnie ogień – śmietana musi się tylko zagotować, nie musi się redukować.
32.PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI:
kroimy drobno i dodajemy wtedy, gdy śmietana się już zagotuje.
33.GARNEK Z SOSEM:
zdejmujemy z ognia. MIESZAMY. DODAJEMY SÓL I: pieprz.
34.ZA POMOCĄ BLENDERA:
miksujemy na gładką masę.
35.JEŚLI SOS JEST:
zbyt gęsty, dodajemy wodę.
36.SOS DOPRAWIAMY MUSZTARDĄ:
i dokładnie mieszamy trzepaczką.
37.SOS PONOWNIE:
podgrzewamy.
38.MIESZAMY I PO:
zagotowaniu wyłączamy ogień pod garnkiem.
39.JAK PODAWAĆ WARZYWA,:
kurczaka i ser wyjmujemy z piekarnika.
40.OSTROŻNIE OTWIERAMY KIESZONKI:
z folii aluminiowej z warzywami.
41.MARCHEWKĘ I PIETRUSZKĘ:
układamy na talerzu, dokładamy kurczaka. CAŁOŚĆ POLEWAMY: sosem.
42.NA OSOBNYM TALERZYKU:
podajemy ser.
Pieczony camembert z warzywami i kurczakiem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ FOLIĘ ALUMINIOWĄ

blender papier do pieczenia 2 blachy do pieczenia wykałaczkę rozgrzej piekarnik do 180 stopni C (góra-dół) Warzywa Obieramy marchew i pietruszkę, odkrawamy końcówki, następnie kroimy je wzdłuż na ćwiartki (jeśli warzywa są grube, kroimy na sześć części).

2

ODDZIELAMY MARCHEWKĘ OD

pietruszki, zalewamy warzywa oliwą z oliwek.

3

ROZGNIATAMY 2 ZĄBKI

czosnku z łupiną – jeden dodajemy do marchewki, drugi do pietruszki.

4

KROIMY 6 GAŁĄZEK

świeżego tymianku, dodajemy jedną połowę do marchewki, drugą połowę do pietruszki. WARZYWA PRZYPRAWIAMY PIEPRZEM: i solą.

5

BIERZEMY KAWAŁEK FOLII

aluminiowej, składamy ją na pół, następnie każdą krawędź składamy przynajmniej 3 razy i mocno dociskamy, tworząc w ten sposób kieszonkę.

6

TAK SAMO POSTĘPUJEMY

z drugim kawałkiem folii.

7

DO KAŻDEJ Z

kieszonek osobno wkładamy zamarynowane w oliwie i ziołach pietruszkę i marchewkę, szczelnie zamykamy obie kieszonki, kładziemy na blaszce z piekarnika i pieczemy mniej więcej 30 minut (jeśli po 1/2 h warzywa będą twarde, należy je piec 10 minut dłużej).

8

KURCZAK DROBNO SIEKAMY

3 gałązki tymianku.

9

KAŻDĄ Z PIERSI

kurczaka dobrze myjemy i osuszamy, następnie kroimy w poprzek na 3 części.

10

MIĘSO DOPRAWIAMY GAŁĄZKAMI

tymianku, solą i pieprzem.

11

KURCZAKA POLEWAMY NIEWIELKĄ

ilością oliwy z oliwek.

12

CAŁOŚĆ DOKŁADNIE NACIERAMY

oliwą i przyprawami.

13

KAŻDY KAWAŁEK KURCZAKA

zawijamy w plaster boczku.

14

KAWAŁKI KURCZAKA WYKŁADAMY

na blachę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia.

15

CAMEMBERT KROIMY W

plasterki ząbek czosnku.

16

ŚCINAMY BARDZO CIENKO

górną warstwę sera Camembert.

17

DOPRAWIAMY POKROJONYM W

plasterki ząbkiem czosnku oraz 2 gałązkami tymianku.

18

SKŁADNIKI ROZKŁADAMY NA

serze i lekko dociskamy.

19

SER SKRAPIAMY ODROBINĄ

oliwy i posypujemy solą i pieprzem.

20

ODCINAMY PASEK PAPIERU

do pieczenia (pergaminu) i owijamy nim ser dookoła.

21

PAPIER PRZYPINAMY DO

sera wykałaczką.

22

CAŁOŚĆ PRZYKRYWAMY WCZEŚNIEJ

odciętą górną warstwą sera.

23

KŁADZIEMY NA BLASZE

z kawałkami kurczaka.

24

WKŁADAMY WSZYSTKO RAZEM

do piekarnika na mniej więcej 25–30 minut.

25

SOS PISTACJE DELIKATNIE

kruszymy za pomocą noża.

26

POR KROIMY NA

mniejsze kawałki (wzdłuż na 4 części, a następnie w nieco grubszą kostkę). NALEWAMY ODROBINĘ OLIWY: do garnka.

27

WRZUCAMY POR, KTÓRY

musimy tylko zeszklić (por nie może się przypalić). DO GARNKA DODAJEMY: pistacje. WSZYSTKO ZALEWAMY BIAŁYM: winem.

28

CZEKAMY, AŻ WINO

się zredukuje.

29

ŚMIETANĘ PRZED DODANIEM

do sosu doprawiamy odrobiną soli.

30

GDY WINO JUŻ

się zredukowało, dodajemy gęstą kwaśną śmietanę.

31

MIESZAMY I ZMNIEJSZAMY

zupełnie ogień – śmietana musi się tylko zagotować, nie musi się redukować.

32

PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI

kroimy drobno i dodajemy wtedy, gdy śmietana się już zagotuje.

33

GARNEK Z SOSEM

zdejmujemy z ognia. MIESZAMY. DODAJEMY SÓL I: pieprz.

34

ZA POMOCĄ BLENDERA

miksujemy na gładką masę.

35

JEŚLI SOS JEST

zbyt gęsty, dodajemy wodę.

36

SOS DOPRAWIAMY MUSZTARDĄ

i dokładnie mieszamy trzepaczką.

37

SOS PONOWNIE

podgrzewamy.

38

MIESZAMY I PO

zagotowaniu wyłączamy ogień pod garnkiem.

39

JAK PODAWAĆ WARZYWA,

kurczaka i ser wyjmujemy z piekarnika.

40

OSTROŻNIE OTWIERAMY KIESZONKI

z folii aluminiowej z warzywami.

41

MARCHEWKĘ I PIETRUSZKĘ

układamy na talerzu, dokładamy kurczaka. CAŁOŚĆ POLEWAMY: sosem.

42

NA OSOBNYM TALERZYKU

podajemy ser.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3780 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

945 kcal

🥑

Tłuszcz

66,6 g

🌾

Węglowodany

21,9 g

🥬

Błonnik

63,9 g

💪

Białko

63,9 g

Podobne przepisy