przepis-na-kobiete.pl

Tort z arbuza • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Tort z arbuza

Idealny tort na lato? Paweł ma dla Was przepis na orzeźwiający, owocowy tort z arbuza, który zachwyci Twoich najbliższych wyglądem i smakiem. Spróbuj koniecznie!

Czas przygotowania
min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

arbuz - 1 szt.
malina - 100 g
mango - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
truskawka - 300 g
jabłko czerwone - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY ARBUZ W PLASTRY:
Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.
2.ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY:
Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.
3.KROIMY TRUSKAWKI I MANGO:
Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.
4.SKŁADAMY TORT:
Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.
5.DEKORUJEMY TORT:
Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.
Tort z arbuza

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY ARBUZ W PLASTRY

Arbuz kroimy w plastry o grubości ok. 1,5 cm, tak by uzyskać w sumie 4 plastry o zbliżonej grubości. Zaokrąglone końcówki arbuza odkładamy i wykorzystujemy do czegoś innego.

2

ODCINAMY MIĄŻSZ ARBUZA OD SKÓRY

Okrągłe naczynie lub dno formy do pieczenia przykładamy kolejno do każdego plastra, by równo odciąć miąższ od skóry za pomocą noża.

3

KROIMY TRUSKAWKI I MANGO

Truskawki kroimy w plastry. Mango obieramy i obkrawamy z każdej strony dookoła pestki, odcinając cienkie plastry owocu.

4

SKŁADAMY TORT

Na paterze układamy pierwszy plaster miąższu arbuza. Na jego powierzchni układamy plastry truskawek i mango – tak, by delikatnie wystawały poza obręb plastra. Warstwę owoców przykrywamy kolejnym plastrem arbuza.

5

DEKORUJEMY TORT

Na czwartej, wierzchniej warstwie tortu układamy pozostałą część pokrojonych w plastry truskawek oraz plastry mango. Kilka całych truskawek przekrawamy na pół, wycinając z nich ozdobne kwiatki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1101 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

110,1 kcal

🥑

Tłuszcz

0,7 g

🌾

Węglowodany

27,5 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

1,9 g

Podobne przepisy

Tort z arbuza - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl