przepis-na-kobiete.pl

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini

Lubisz szparagi i zupy? Polubisz ten przepis! Przygotuj krem z zielonych szparagów z chrupiącym dodatkiem: paluszkami grissini owiniętymi szynką długo dojrzewającą.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 500 ml
cebula dymka - 2 szt.
szalotka - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
liść laurowy - 1 szt.
Szpinak Baby - 250 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
śmietana wegańska - 200 g
szparagi zielone - 500 g
paluszki grissini - 12 szt.
szynka parmeńska - 12 plastrów

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY:
W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.
2.DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ:
Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.
3.MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4.PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO:
Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.
5.PODAJEMY ZUPĘ Z SZYNKĄ I GRISSINI:
Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską lub szynką serrano.
Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI ZUPY

W garnku na rozgrzanej oliwie smażymy drobno posiekaną szalotkę. Dodajemy liść laurowy. Mieszamy. Dodajemy posiekany szczypior i cebule dymki pokrojone na mniejsze kawałki.

2

DODAJEMY BULION I GOTUJEMY ZUPĘ

Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 15 minut do miękkości szparagów.

3

MIKSUJEMY I DOPRAWIAMY ZUPĘ

Wyjmujemy liść laurowy, a zupę miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity krem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

4

PRZELEWAMY ZUPĘ PRZEZ SITKO

Gotową zupę przelewamy do osobnego garnka przez sitko o drobnych oczkach.

5

PODAJEMY ZUPĘ Z SZYNKĄ I GRISSINI

Zupę krem z zielonych szparagów przelewamy do miseczek. Podajemy z paluszkami grissini owiniętymi szynką parmeńską lub szynką serrano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

957,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

159,6 kcal

🥑

Tłuszcz

9,2 g

🌾

Węglowodany

13,5 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Zupa z zielonych szparagów z szynką i grissini - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl