Kasza gryczana z podsmażaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Kasza gryczana niepalona ma delikatniejszy smak niż palona, dlatego świetnie łączy się z maślaną marchewką. Wypróbuj nasz przepis na prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników i gotowe!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY MARCHEWKĘ
Marchewkę kroimy w półtalarki. W rondelku zagotowujemy osoloną wodę i wrzucamy do niej marchewkę. Gotujemy do miękkości.
SMAŻYMY CEBULĘ
W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok.
PODSMAŻAMY MARCHEWKĘ Z MASŁEM
Kiedy marchewka się ugotuje, odcedzamy ją (wodę zostawiamy!), a następnie dodajemy masło i podsmażamy, mieszając, aby masło się dobrze rozpuściło i obkleiło marchewkę.
GOTUJEMY KASZĘ
Do wywaru, który został po gotowaniu marchewki, dodajemy 4 łyżki sosu sojowego i słodką paprykę. Mieszamy. Wsypujemy kaszę i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
ŁĄCZYMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI
Ugotowaną kaszę odcedzamy i przekładamy do miski. Dodajemy cebulę i marchewkę, mieszamy. Posypujemy posiekaną bazylią lub pietruszką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1423,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
711,9 kcal
Tłuszcz
25,1 g
Węglowodany
102,4 g
Błonnik
17,6 g
Białko
19,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.

Babka piernikowa
Czujecie już aromat piernika, miodu i powideł śliwkowych? To teraz czas na to, żebyście poznali łatwy przepis na babkę piernikową. Sprawdźcie sami, jakie to pyszne i proste!

Bezglutenowe ciasto z daktylami
Przepyszne ciasto z cytrusową nutą i daktylami przygotowane bez glutenu. Będzie idealnym dodatkiem do ciepłej herbaty lub kawy w chłodny wieczór.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczne pierniczki
Szukasz pomysłu na pierniki last minute? Wypróbuj przepis Karola Okrasy na pierniki z cytrynowym lukrem, który przygotujesz w 45 minut!

Faszerowany makaron lumaconi
Ten przepis pokaże Ci, jak pysznie można nafaszerować duży, włoski makaron lumaconi.

Creme brulee pina colada
Poczuj się jak na wakacjach z pysznym i delikatnym crème brûlée piña colada! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tacos z tuńczykiem
Kuchnia w stylu meksykańskim to m.in. znane na całym świecie tacos. U nas znajdziesz je w nowym, rybnym wydaniu.

Carpaccio di bresaola
Klasyczny przepis kuchni włoskiej, w którym główną rolę odgrywa jakość cenionych na całym świecie składników – takich, jak długo dojrzewająca wędlina wołowa. Zasmakuj w carpaccio di bresaola!

Kanapka szybka rybka
Ekspresowy pomysł na przepyszne kanapki: wystarczy świeże pieczywo, filet z matiasa, jajko, cebula i trochę koperku!