przepis-na-kobiete.pl

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego • przepis • składniki • przygotowanie

Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego

Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
kminek cały - 1 łyżeczka
mięso mielone jagnięce - 500 g
mięso mielone wołowe - 250 g
natka pietruszki - 20 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
jogurt naturalny - 300 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pieprz cayenne, ziarnisty - 1 łyżeczka
ser kozi - 200 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KLOPSIKI:
Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Listki pietruszki obrywamy i również siekamy. Zagniatamy z dwoma rodzajami mięsa mielonego. Dodajemy jajko, doprawiamy kminem rzymskim, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Wilgotnymi rękoma formujemy ok. 16 okrągłych klopsików. Smażymy na gorącej oliwie, na średnim ogniu przez 12-15 minut.
2.PRZYGOTOWUJEMY DIP Z SERA KOZIEGO:
Ser kozi przekładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Skrapiamy oliwą. Dekorujemy listkami mięty i pieprzem cayenne. Podajemy z klopsikami.
Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KLOPSIKI

Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Listki pietruszki obrywamy i również siekamy. Zagniatamy z dwoma rodzajami mięsa mielonego. Dodajemy jajko, doprawiamy kminem rzymskim, pieprzem cayenne, solą i pieprzem czarnym. Wilgotnymi rękoma formujemy ok. 16 okrągłych klopsików. Smażymy na gorącej oliwie, na średnim ogniu przez 12-15 minut.

2

PRZYGOTOWUJEMY DIP Z SERA KOZIEGO

Ser kozi przekładamy do miski. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Skrapiamy oliwą. Dekorujemy listkami mięty i pieprzem cayenne. Podajemy z klopsikami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3266,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

816,6 kcal

🥑

Tłuszcz

56,8 g

🌾

Węglowodany

8,7 g

🥬

Błonnik

64,2 g

💪

Białko

64,2 g

Podobne przepisy

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl