przepis-na-kobiete.pl

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście • przepis • składniki • przygotowanie

Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście

Polska wersja francuskiego choucroute. Jednogarnkowe treściwe danie do przygotowania w zaledwie kilka chwil!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mięso wieprzowe łopatka - 1 kg
cebula dymka - 3 szt.
kiełbasa biała - 500 g
boczek wędzony - 200 g
ząbek czosnku - 4 szt.
piwo jasne - 500 ml
kapusta kiszona - 1 kg
masło - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
ziemniak - 1 kg
olej słonecznikowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
cytryna - 0,5 szt.
szczypior cebuli - 72 g
imbir świeży - 1 łyżka
kolendra ziarna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.NA ROZGRZANEJ PATELNI,:
bez dodatku tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojony w kostkę boczek wędzony; przekładamy na talerz.
2.ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ KROIMY:
w grube kawałki.
3.MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ:
i pieprzem.
4.NA PATELNI ROZGRZEWAMY:
odrobinę oleju i smażymy kawałki łopatki z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. PODSMAŻONE MIĘSO PRZEKŁADAMY: na talerz.
5.ZIARNA KOLENDRY UCIERAMY:
w moździerzu.
6.NA PATELNIĘ DODAJEMY:
czosnek pokrojony w plastry i dymkę pokrojoną w ćwiartki – smażymy do zeszklenia. CZĄSTKI CEBULI PRZEKŁADAMY: na talerz.
7.NA PATELNIĘ Z:
czosnkiem dodajemy kiszoną kapustę, masło oraz łyżkę miodu, mieszamy.
8.PRZYPRAWIAMY 1 ŁYŻECZKĄ:
roztartej w moździerzu kolendry, świeżym imbirem starty,m na tarce, skórką i sokiem z 1/2 cytryny – podsmażamy.
9.MIĘSO NA TALERZU:
przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry.
10.DO PODSMAŻONEJ KAPUSTY:
dodajemy wcześniej przysmażony boczek. MIESZAMY.
11.NA PATELNI POZOSTAWIAMY:
około 1/4 ilości kapusty.
12.RESZTĘ WYKŁADAMY NA:
dno naczynia żeliwnego lub żaroodpornego.
13.NA KAPUŚCIE UKŁADAMY:
kawałki przysmażonej łopatki razem z cebulą (kilka kawałków cebuli pozostawiamy do dekoracji).
14.DO POZOSTAŁEJ KAPUSTY:
dodajemy piwo oraz 2 szczypty roztartej kolendry, doprawiamy solą oraz łyżką miodu.
15.GOTUJEMY OKOŁO 3:
minut.
16.NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO:
żeliwnego naczynia.
17.NA PATELNI Z:
odrobiną oleju smażymy z obu stron pokrojoną plasterki białą kiełbasę do uzyskania złotego koloru.
18.KIEŁBASĘ DODAJEMY DO:
naczynia z kapustą i łopatką.
19.KILKA KAWAŁKÓW POZOSTAWIAMY:
do dekoracji.
20.NACZYNIE PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ:
i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i dusimy 1,5-2 godziny.
21.MŁODE ZIEMNIAKI W:
skórkach myjemy, kroimy na pół, obgotowujemy w łupinach.
22.LEKKO TWARDE PRZEKŁADAMY:
na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ząbek pokrojonego w plastry czosnku.
23.WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA:
rozgrzanego do 160-170°C.
24.PIECZEMY OKOŁO 30-40:
minut.
25.UPIECZONE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY:
do miseczki.
26.KIEŁBASĘ Z ŁOPATKĄ:
w kapuście podajemy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, w którym się piekły.
27.DEKORUJEMY KAWAŁKAMI KIEŁBASY,:
cebuli oraz szczypiorkiem dymki.
Łopatka wieprzowa z białą kiełbasą w miodowo-piwnej kapuście

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

NA ROZGRZANEJ PATELNI,

bez dodatku tłuszczu smażymy do zrumienienia pokrojony w kostkę boczek wędzony; przekładamy na talerz.

2

ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ KROIMY

w grube kawałki.

3

MIĘSO DOPRAWIAMY SOLĄ

i pieprzem.

4

NA PATELNI ROZGRZEWAMY

odrobinę oleju i smażymy kawałki łopatki z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. PODSMAŻONE MIĘSO PRZEKŁADAMY: na talerz.

5

ZIARNA KOLENDRY UCIERAMY

w moździerzu.

6

NA PATELNIĘ DODAJEMY

czosnek pokrojony w plastry i dymkę pokrojoną w ćwiartki – smażymy do zeszklenia. CZĄSTKI CEBULI PRZEKŁADAMY: na talerz.

7

NA PATELNIĘ Z

czosnkiem dodajemy kiszoną kapustę, masło oraz łyżkę miodu, mieszamy.

8

PRZYPRAWIAMY 1 ŁYŻECZKĄ

roztartej w moździerzu kolendry, świeżym imbirem starty,m na tarce, skórką i sokiem z 1/2 cytryny – podsmażamy.

9

MIĘSO NA TALERZU

przyprawiamy 1 łyżeczką kolendry.

10

DO PODSMAŻONEJ KAPUSTY

dodajemy wcześniej przysmażony boczek. MIESZAMY.

11

NA PATELNI POZOSTAWIAMY

około 1/4 ilości kapusty.

12

RESZTĘ WYKŁADAMY NA

dno naczynia żeliwnego lub żaroodpornego.

13

NA KAPUŚCIE UKŁADAMY

kawałki przysmażonej łopatki razem z cebulą (kilka kawałków cebuli pozostawiamy do dekoracji).

14

DO POZOSTAŁEJ KAPUSTY

dodajemy piwo oraz 2 szczypty roztartej kolendry, doprawiamy solą oraz łyżką miodu.

15

GOTUJEMY OKOŁO 3

minut.

16

NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY DO

żeliwnego naczynia.

17

NA PATELNI Z

odrobiną oleju smażymy z obu stron pokrojoną plasterki białą kiełbasę do uzyskania złotego koloru.

18

KIEŁBASĘ DODAJEMY DO

naczynia z kapustą i łopatką.

19

KILKA KAWAŁKÓW POZOSTAWIAMY

do dekoracji.

20

NACZYNIE PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ

i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160-170°C i dusimy 1,5-2 godziny.

21

MŁODE ZIEMNIAKI W

skórkach myjemy, kroimy na pół, obgotowujemy w łupinach.

22

LEKKO TWARDE PRZEKŁADAMY

na blachę wyłożoną pergaminem, polewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ząbek pokrojonego w plastry czosnku.

23

WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA

rozgrzanego do 160-170°C.

24

PIECZEMY OKOŁO 30-40

minut.

25

UPIECZONE ZIEMNIAKI PRZEKŁADAMY

do miseczki.

26

KIEŁBASĘ Z ŁOPATKĄ

w kapuście podajemy w naczyniu żeliwnym lub żaroodpornym, w którym się piekły.

27

DEKORUJEMY KAWAŁKAMI KIEŁBASY,

cebuli oraz szczypiorkiem dymki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3094 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

773,5 kcal

🥑

Tłuszcz

63,9 g

🌾

Węglowodany

21 g

🥬

Błonnik

22,9 g

💪

Białko

22,9 g

Podobne przepisy