przepis-na-kobiete.pl

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki

Chrupiące kromki chleba, paprykowa pasta, aromatyczny kalafior i smakowite dodatki – takich tostów trzeba spróbować!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 1 łyżeczka
pieprz czarny - 1 szczypta
papryka czerwona - 2 szt.
kalafior - 0,5 szt.
mozzarella - 1 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
rukola - 20 g
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 30 g
chleb włoski - 320 g

Instrukcje przygotowania

1.KAŻDĄ PAPRYKĘ ZAWIJAMY:
osobno w folię aluminiową.
2.KALAFIOR KROIMY NA:
plastry grubości około 1 cm.
3.KAŻDY PLASTER SMARUJEMY:
oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem.
4.KALAFIOR UKŁADAMY NA:
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
5.OBOK UKŁADAMY PAPRYKI:
zawinięte w folię.
6.BLACHĘ Z WARZYWAMI:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy około 25 minut (aż kalafior zmięknie i się zarumieni).
7.KALAFIOR PRZEKŁADAMY NA:
talerz i okrywamy folią aluminiową.
8.PAPRYKI ODWIJAMY Z:
folii i odstawiamy do wystygnięcia.
9.PRZESTUDZONE PAPRYKI OBIERAMY:
ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i przekładamy do blendera.
10.DODAJEMY BAZYLIĘ, TARTY:
ser Grana Padano, sól i pieprz do smaku oraz około 1 łyżkę oliwy z oliwek.
11.CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, AŻ:
składniki się połączą.
12.KROMKI CHLEBA SMARUJEMY:
uzyskaną pastą z papryki.
13.NA POŁOWIE KROMEK:
układamy plastry pieczonego kalafiora, pokrojoną mozzarellę, odrobinę rukoli.
14.PRZYKRYWAMY DRUGĄ POŁOWĄ:
posmarowanych pastą kromek chleba.
15.TAK PRZYGOTOWANE KANAPKI:
układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z dwóch stron.
16.PODAJEMY NA:
ciepło.
Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KAŻDĄ PAPRYKĘ ZAWIJAMY

osobno w folię aluminiową.

2

KALAFIOR KROIMY NA

plastry grubości około 1 cm.

3

KAŻDY PLASTER SMARUJEMY

oliwą z oliwek i oprószamy solą i pieprzem.

4

KALAFIOR UKŁADAMY NA

blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

5

OBOK UKŁADAMY PAPRYKI

zawinięte w folię.

6

BLACHĘ Z WARZYWAMI

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C i pieczemy około 25 minut (aż kalafior zmięknie i się zarumieni).

7

KALAFIOR PRZEKŁADAMY NA

talerz i okrywamy folią aluminiową.

8

PAPRYKI ODWIJAMY Z

folii i odstawiamy do wystygnięcia.

9

PRZESTUDZONE PAPRYKI OBIERAMY

ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i przekładamy do blendera.

10

DODAJEMY BAZYLIĘ, TARTY

ser Grana Padano, sól i pieprz do smaku oraz około 1 łyżkę oliwy z oliwek.

11

CAŁOŚĆ MIKSUJEMY, AŻ

składniki się połączą.

12

KROMKI CHLEBA SMARUJEMY

uzyskaną pastą z papryki.

13

NA POŁOWIE KROMEK

układamy plastry pieczonego kalafiora, pokrojoną mozzarellę, odrobinę rukoli.

14

PRZYKRYWAMY DRUGĄ POŁOWĄ

posmarowanych pastą kromek chleba.

15

TAK PRZYGOTOWANE KANAPKI

układamy na rozgrzanej patelni grillowej i opiekamy z dwóch stron.

16

PODAJEMY NA

ciepło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1812 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

453 kcal

🥑

Tłuszcz

17,4 g

🌾

Węglowodany

55,1 g

🥬

Błonnik

19,4 g

💪

Białko

19,4 g

Podobne przepisy

Zapiekane tosty z pieczonym kalafiorem i pastą z papryki - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl