przepis-na-kobiete.pl

Orientalne kotleciki z quinoa • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz wyraziste smaki? Spróbuj kotlecików z quinoa, tahini i marchewką z dodatkiem ziołowego skyru!

Orientalne kotleciki z quinoa

Lubisz wyraziste smaki? Spróbuj kotlecików z quinoa, tahini i marchewką z dodatkiem ziołowego skyru!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 450 ml
bułka tarta - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
marchew - 200 g
mięta świeża - 2 g
olej - 5 łyżek
natka pietruszki - 10 g
sól - 1 szczypta
pasta sezamowa tahini - 2 łyżki
komosa ryżowa (quinoa) - 150 g
skyr naturalny - 300 g
ząbek czosnku - 1 szt.
mieszanka przypraw arabskich - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY QUINOA:
Quinoa dobrze płuczemy na sitku i osączamy. Bulion zagotowujemy, dodajemy quinoa i pół łyżeczki mieszanki przypraw arabskich. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, aby spęczniała. Studzimy.
2.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z marchwią na 1 łyżce gorącego oleju przez 3-4 minuty. Wyjmujemy i studzimy. Natkę pietruszki i miętę myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy ze skyrem oraz 1-2 łyżkami masy marchewkowej i doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce.
3.SMAŻYMY KOTLECIKI:
Quinoa mieszamy z pozostałą masą marchewkową, pastą tahini i jajkiem, w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i resztą mieszanki przypraw arabskich. Formujemy ok. 8 kotlecików. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu, aż będą chrupiące. Podajemy ze skyrem ziołowym.
Orientalne kotleciki z quinoa

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY QUINOA

Quinoa dobrze płuczemy na sitku i osączamy. Bulion zagotowujemy, dodajemy quinoa i pół łyżeczki mieszanki przypraw arabskich. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut, aby spęczniała. Studzimy.

2

PODSMAŻAMY WARZYWA

Marchew obieramy i ścieramy drobno na tarce. Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z marchwią na 1 łyżce gorącego oleju przez 3-4 minuty. Wyjmujemy i studzimy. Natkę pietruszki i miętę myjemy, otrząsamy do sucha i drobno siekamy. Mieszamy ze skyrem oraz 1-2 łyżkami masy marchewkowej i doprawiamy do smaku. Schładzamy w lodówce.

3

SMAŻYMY KOTLECIKI

Quinoa mieszamy z pozostałą masą marchewkową, pastą tahini i jajkiem, w razie potrzeby dodajemy więcej bułki tartej. Doprawiamy solą, pieprzem, cynamonem i resztą mieszanki przypraw arabskich. Formujemy ok. 8 kotlecików. Podsmażamy na pozostałym gorącym oleju przez ok. 5 minut z każdej strony na małym ogniu, aż będą chrupiące. Podajemy ze skyrem ziołowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1555,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

388,9 kcal

🥑

Tłuszcz

17,5 g

🌾

Węglowodany

40,5 g

🥬

Błonnik

18,7 g

💪

Białko

18,7 g

Podobne przepisy