przepis-na-kobiete.pl

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami

Polewka z maślanki to danie, które z wędzonymi ziemniakami smakuje znakomicie! Spróbuj i zasmakuj w kolejnym przepisie Karola!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
maślanka - 700 ml
sól - 1 szczypta
woda - 375 ml
mąka pszenna typ 550 - 2 łyżki
śmietana 30% - 3 łyżki
cebula - 2 szt.
olej - 2 łyżki
pomidor suszony - 80 g
jajko - 1 szt.
szczypior cebuli - 24 g
młode ziemniaki - 300 g

Instrukcje przygotowania

1.WĘDZIMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Ziemniaki można również podać podpieczone w piekarniku.
2.PRZYGOTOWUJEMY POLEWKĘ:
Maślankę dokładnie mieszamy z mąką, wlewamy do gorącej, osolonej wody. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Żółtka mieszamy ze słodką śmietanką i dodajemy do maślanki.
3.PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ:
Cebule i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule i suszone pomidory smażymy powoli na oleju, aż całość nabierze lekko złotego koloru (ok. 15 minut).
Polewka z maślanki z wędzonymi ziemniakami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WĘDZIMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w skórce do miękkości. Ugotowane ziemniaki łamiemy na pół, układamy na blasze, obkładamy sianem. Siano podpalamy, po czym szczelnie przykrywamy blachę i chwilę wędzimy ziemniaki. Ziemniaki można również podać podpieczone w piekarniku.

2

PRZYGOTOWUJEMY POLEWKĘ

Maślankę dokładnie mieszamy z mąką, wlewamy do gorącej, osolonej wody. Dokładnie mieszamy, zagotowujemy, doprawiamy pieprzem i zdejmujemy z ognia. Żółtka mieszamy ze słodką śmietanką i dodajemy do maślanki.

3

PRZYGOTOWUJEMY OKRASĘ

Cebule i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Pokrojone cebule i suszone pomidory smażymy powoli na oleju, aż całość nabierze lekko złotego koloru (ok. 15 minut).

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1443,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

40,7 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy