przepis-na-kobiete.pl

Jaglany crème brûlée • przepis • składniki • przygotowanie

Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Jaglany crème brûlée

Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier trzcinowy - 50 g
kasza jaglana - 90 g
wanilia - 3 g
mleczko kokosowe - 400 ml
olej kokosowy - 1 łyżka
borówki - 50 g
pomarańcza - 1 szt.
sól himalajska - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY KASZĘ:
Kaszę jaglaną podprażamy w rondlu, cały czas nim potrząsając, do momentu, gdy poczujemy orzechowy zapach. Musimy uważać, aby kaszy nie przypalić. Następnie kaszę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Ponownie wrzucamy ją do garnka, dodajemy mleczko kokosowe i 3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy.
2.GOTUJEMY KASZĘ:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej nasiona. Dodajemy je do kaszy, a następnie wkładamy również pozostałą laskę. Mieszamy, dodajemy sól. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kaszę na małym ogniu ok. 15 minut (nie mieszając) – do momentu, aż wchłonie cały płyn.
3.CAŁOŚĆ BLENDUJEMY:
Wyjmujemy laskę wanilii, wyłączamy gaz, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i olej kokosowy. Mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Przekładamy do kokilek i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.
4.OPALAMY DESERY PALNIKIEM:
Każdą porcję posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (górna grzałka) na 5 minut. Dekorujemy owocami.
Jaglany crème brûlée

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY KASZĘ

Kaszę jaglaną podprażamy w rondlu, cały czas nim potrząsając, do momentu, gdy poczujemy orzechowy zapach. Musimy uważać, aby kaszy nie przypalić. Następnie kaszę przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Ponownie wrzucamy ją do garnka, dodajemy mleczko kokosowe i 3 łyżki cukru trzcinowego. Mieszamy.

2

GOTUJEMY KASZĘ

Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy z niej nasiona. Dodajemy je do kaszy, a następnie wkładamy również pozostałą laskę. Mieszamy, dodajemy sól. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy kaszę na małym ogniu ok. 15 minut (nie mieszając) – do momentu, aż wchłonie cały płyn.

3

CAŁOŚĆ BLENDUJEMY

Wyjmujemy laskę wanilii, wyłączamy gaz, dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i olej kokosowy. Mieszamy. Całość blendujemy na gładki krem. Przekładamy do kokilek i studzimy. Następnie wkładamy do lodówki na 30-60 minut.

4

OPALAMY DESERY PALNIKIEM

Każdą porcję posypujemy łyżeczką cukru trzcinowego i opalamy palnikiem lub wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (górna grzałka) na 5 minut. Dekorujemy owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1357,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

339,3 kcal

🥑

Tłuszcz

19,8 g

🌾

Węglowodany

37,1 g

🥬

Błonnik

4,1 g

💪

Białko

4,1 g

Podobne przepisy