Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami • przepis • składniki • przygotowanie
Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI GULASZU
Cebulę pokrojoną w piórka smażymy w garnku na rozgrzanej oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa korzeniowe: marchewkę, burak, korzeń pietruszki, korzeń selera i ziemniaki. Smażymy ok. 5-7 minut, mieszając, aż warzywa zaczną się rumienić.
GOTUJEMY GULASZ
Całość zalewamy bulionem. Dodajemy pomidory z puszki i sos pomidorowy z pomidorków cherry. Mieszamy. Gulasz doprawiamy, dodając piramidkę smaku, syrop klonowy, sól i pieprz. Całość dusimy ok. 30 minut, aż warzywa korzeniowe zmiękną.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BUŁECZKI
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski przez sitko o drobnych oczkach. Dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto szybko wyrabiamy dłońmi, wcierając masło w suche składniki tak, by powstała masa, która konsystencją przypomina bułkę tartą.
FORMUJEMY BUŁECZKI
Wyrobione ciasto dzielimy na 6 kawałków, a każdy kawałek formujemy w dłoniach w kulkę.
PIECZEMY GULASZ Z BUŁECZKAMI
Gotowy gulasz przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wyjmujemy piramidkę smaku. Na wierzchu układamy uformowane wcześniej bułeczki. Całość oprószamy parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2815,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
469,3 kcal
Tłuszcz
24,1 g
Węglowodany
47,8 g
Błonnik
5,6 g
Białko
17,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spring rolls salad
Jeśli masz ochotę na spring rollsy, ale nie masz chęci lub czasu ich zawijać, ta sałatka jest właśnie dla Ciebie! Wypróbuj ten przepis i ciesz się tą popularną przekąską w zupełnie innej formie.

Sernik na zimno na spodzie z korzennych ciastek
Sernik na zimno na spodzie z ciasteczek korzennych, idealny do przygotowania, kiedy do świętowania zostało naprawdę mało czasu. Świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań przy kawie i imprez.

Ciasteczka z ciecierzycy
Lekkie, z ciecierzycy i pełne owoców – ciasteczka według przepisu Kingi to fitalternatywa dla kalorycznych słodkości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Zupa ziemniaczana z łososiem
Wzbogać swoją zupę ziemniaczaną porcją łososia dostarczającego pełnowartościowego białka i kwasów omega 3.

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!