przepis-na-kobiete.pl

Kotlety z boczniaków • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.

Kotlety z boczniaków

Chrupiące kotlety z boczniaków, które zasmakują nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak szybko przyrządzić te grzyby tak, by smakowały naprawdę dobrze.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 6 szt.
jajko - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
mąka pszenna - 5 łyżek
bułka tarta - 5 łyżek
olej rzepakowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BOCZNIAKI:
Boczniaki dokładnie myjemy i obcinamy ich końce. Następnie układamy je na ręczniku papierowym, aby wyschły.
2.PANIERUJEMY BOCZNIAKI:
Jajka bełtamy z dodatkiem soli i pieprzu. Oczyszczone i osuszone grzyby obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.
3.SMAŻYMY KOTLETY:
Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószamy pieprzem.
Kotlety z boczniaków

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BOCZNIAKI

Boczniaki dokładnie myjemy i obcinamy ich końce. Następnie układamy je na ręczniku papierowym, aby wyschły.

2

PANIERUJEMY BOCZNIAKI

Jajka bełtamy z dodatkiem soli i pieprzu. Oczyszczone i osuszone grzyby obtaczamy najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej.

3

SMAŻYMY KOTLETY

Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Przed podaniem odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych i oprószamy pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

666,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

333,3 kcal

🥑

Tłuszcz

15,3 g

🌾

Węglowodany

35,9 g

🥬

Błonnik

4 g

💪

Białko

15,8 g

Podobne przepisy

Kotlety z boczniaków - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl