przepis-na-kobiete.pl

Biszkopt z białek • przepis • składniki • przygotowanie

Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.

Biszkopt z białek

Bielutki biszkopt dla tych, którzy lubią być bardziej fit, czyli biszkopt z białek! To świetny pomysł na bazę lżejszego tortu, który nadal będzie świetnie smakował.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

białko jaja kurzego - 10 szt.
cukier drobny - 220 g
mąka pszenna tortowa - 150 g
proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
sok z limonki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy na najmniejszych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ubijamy je, aż piana będzie sztywna i perłowa.
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Następnie stopniowo przesypujemy ją do ubitych białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.
3.DODAJEMY SOK Z LIMONKI:
Do gotowego ciasta dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.
4.PIECZEMY BISZKOPT:
Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wyrównujemy wierzch. Biszkopt pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.
Biszkopt z białek

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY BIAŁKA

Białka ubijamy na najmniejszych obrotach, stopniowo dodając cukier. Ubijamy je, aż piana będzie sztywna i perłowa.

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko o drobnych oczkach. Następnie stopniowo przesypujemy ją do ubitych białek i dokładnie, ale delikatnie mieszamy za pomocą rózgi.

3

DODAJEMY SOK Z LIMONKI

Do gotowego ciasta dodajemy sok z limonki i dokładnie mieszamy za pomocą szpatułki.

4

PIECZEMY BISZKOPT

Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (spód i boki), wyrównujemy wierzch. Biszkopt pieczemy przez ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 175°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1563,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

130,3 kcal

🥑

Tłuszcz

0,1 g

🌾

Węglowodany

28,1 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

4,4 g

Podobne przepisy

Biszkopt z białek - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl