przepis-na-kobiete.pl

Zupa migdałowa • przepis • składniki • przygotowanie

Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!

Zupa migdałowa

Migdały mogą być pyszną bazą do słodkiej zupy krem! Z dodatkiem suszonych owoców i nutki cynamonu smakuje wyśmienicie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cynamon, laska - 3 g
cytryna - 0,5 szt.
masło - 10 g
migdały - 150 g
miód - 2 łyżki
mleko - 1 l
migdały płatki - 40 g
sól - 1 szczypta
żurawina suszona - 50 g
ryż długoziarnisty - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRAŻYMY MIGDAŁY:
Migdały w całości parzymy we wrzątku i pozostawiamy na ok. 15 minut w wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Migdały w płatkach rozsypujemy na blaszce i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 4-5 minut.
2.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Obrane migdały blendujemy na gładką masę. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masę migdałową, masło i laskę cynamonu – zagotowujemy. Wyjmujemy laskę cynamonu, zupę doprawiamy solą, sokiem z cytryny, miodem i dodajemy żurawiny lub posiekane drobno morele. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
Zupa migdałowa

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRAŻYMY MIGDAŁY

Migdały w całości parzymy we wrzątku i pozostawiamy na ok. 15 minut w wodzie. Odcedzamy i jeszcze ciepłe obieramy ze skórki. Migdały w płatkach rozsypujemy na blaszce i prażymy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez ok. 4-5 minut.

2

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Obrane migdały blendujemy na gładką masę. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy masę migdałową, masło i laskę cynamonu – zagotowujemy. Wyjmujemy laskę cynamonu, zupę doprawiamy solą, sokiem z cytryny, miodem i dodajemy żurawiny lub posiekane drobno morele. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2334,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

583,7 kcal

🥑

Tłuszcz

31,8 g

🌾

Węglowodany

62,3 g

🥬

Błonnik

17,8 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy