Grillowane banany z miodem i orzechami włoskimi • przepis • składniki • przygotowanie
Przepyszny deser, który przyrządzisz na grillu. Banan, miód, orzechy i gęsty jogurt grecki to smakowita kompozycja.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ORZECHY ROZSYPUJEMY NA
tacce do grillowania lub folii aluminiowej i umieszczamy na rozgrzanym grillu.
PRAŻYMY DO RUMIANEGO
koloru, co jakiś czas mieszając. STUDZIMY.
Z FOLII ALUMINIOWEJ
robimy miseczki, w których umieszczamy banany pokrojone w plastry i polewamy je miodem.
ZAMYKAMY MISECZKI DOCISKAJĄC
delikatnie i umieszczamy na rozgrzanym ruszcie grilla.
GRILLUJEMY OKOŁO 10-12
minut.
ZDEJMUJEMY Z GRILLA,
otwieramy folię, nakładamy gęsty jogurt i posypujemy orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1530 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
382,5 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
55,9 g
Błonnik
11,7 g
Białko
11,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Spaghetti carbonara
Klasyczne spaghetti carbonara – smaczne, a jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę!

Wyczesana pinsa z grilla według Nieuczesanej
Włoska kuchnia z polskiego grilla? Czemu nie! Nieuczesana proponuje przepis, który wprawi Twoje kubki smakowe w osłupienie. Uwaga, będzie chrupiąco!

Klopsiki sojowe
Sojowe, wegańskie, bezglutenowe – klopsiki według przepisu Darii to świetny pomysł na lekki obiad bez mięsa.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Polędwiczki w sosie kurkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym to wykwintne danie, które łączy delikatność mięsa z intensywnym, leśnym smakiem kurek. To idealna propozycja na elegancki obiad lub kolację. Przygotuj znakomite polędwiczki według naszego przepisu!

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Syrop imbirowy
Pyszny pomysł na imbirowy napój rozcieńczony wodą lub idealny aromatyczny dodatek do herbaty, lodów albo lemoniady!

Torta della nonna, czyli ciasto włoskiej babci
Ciasto jak u babci? Znaczy, że najlepsze! A z tym przepisem przeniesiecie się do kuchni w stylu włoskim! Koniecznie odbądźcie tę kulinarną podróż, będzie naprawdę smacznie!

Bresaola z rukolą i ricottą
Wyjątkowa suszona wołowina o wyrazistym smaku, czyli bresaola, podana z soczystym melonem, lekko pikantną rukolą i delikatną ricottą.