przepis-na-kobiete.pl

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu • przepis • składniki • przygotowanie

Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu

Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bazylia świeża - 5 g
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 2 łyżki
parmezan - 40 g
pomidor suszony - 30 g
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 120 g
szynka parmeńska - 240 g
szparagi zielone - 450 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy i obieramy na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY DIP Z PARMEZANU:
Parmezan ścieramy na tarce. Pomidory osączamy i kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.
3.OWIJAMY SZPARAGI SZYNKĄ:
Szparagi szczelnie zawijamy w plasterki szynki (po jednym szparagu w jeden plasterek). Smażymy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z wszystkich stron przez ok. 3 minuty. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy na ciepło lub zimno z dipem.
Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SZPARAGI

Szparagi myjemy i obieramy na jednej trzeciej długości, zdrewniałe końce odcinamy. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-5 minut, aż będą półtwarde. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i osączamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY DIP Z PARMEZANU

Parmezan ścieramy na tarce. Pomidory osączamy i kroimy w drobną kostkę. Listki bazylii obrywamy i siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem.

3

OWIJAMY SZPARAGI SZYNKĄ

Szparagi szczelnie zawijamy w plasterki szynki (po jednym szparagu w jeden plasterek). Smażymy porcjami na odrobinie gorącej oliwy z wszystkich stron przez ok. 3 minuty. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Podajemy na ciepło lub zimno z dipem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1221,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

203,6 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

6,9 g

🥬

Błonnik

15,3 g

💪

Białko

15,3 g

Podobne przepisy