przepis-na-kobiete.pl

Chłodnik z botwiny • przepis • składniki • przygotowanie

Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Chłodnik z botwiny

Za ciepło na ciężki obiad? Na szczęście jest chłodnik z botwiny! Wykorzystaj sezon na to warzywo i przygotuj wspaniałą zupę, która zasmakuje wszystkim!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

botwina - 1 pęczek
sok z cytryny - 50 ml
woda - 500 ml
maślanka - 2 l
śmietana 18% - 200 ml
ogórek gruntowy - 200 g
rzodkiewka - 1 pęczek
szczypiorek - 0,5 pęczka
cukier - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
jajko - 8 szt.
świeży koperek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY BOTWINĘ I BURAKI:
Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.
2.PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY:
Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3.ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI:
Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.
4.PODAJEMY CHŁODNIK:
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.
Chłodnik z botwiny

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY BOTWINĘ I BURAKI

Liście i łodygi botwiny oddzielamy od bulw, dokładnie myjemy i siekamy na kawałki o szerokości ok. 1 cm. Buraki szorujemy szczoteczką i opłukujemy pod bieżącą wodą. Korzonki odcinamy, a bulwy kroimy w plasterki. Jeżeli wykorzystujemy duże buraki, kroimy je w półplasterki.

2

PRZYGOTOWUJEMY WYWAR Z BOTWINY

Pokrojone liście, łodygi i bulwy przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy sól. Zagotowujemy, nie doprowadzając do wrzenia, by składniki nie utraciły koloru. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gęsty wywar z botwiny odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

3

ŁĄCZYMY WYWAR Z DODATKAMI

Obrane ogórki i rzodkiewkę kroimy w kostkę, szczypiorek i koperek drobno siekamy.

4

PODAJEMY CHŁODNIK

Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem pokrojonym na ćwiartki. Podajemy z młodymi ziemniakami i posiekanym koperkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2126,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

531,5 kcal

🥑

Tłuszcz

32,3 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

30,4 g

💪

Białko

30,4 g

Podobne przepisy