przepis-na-kobiete.pl

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami • przepis • składniki • przygotowanie

Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami

Nic nie smakuje lepiej od ciepłego ciasta z jabłkami! Wypróbuj przepis Pawła!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 120 g
cytryna - 0,5 szt.
orzech włoski - 100 g
rodzynki - 50 g
żelatyna - 15 g
jabłko czerwone - 1 kg
cukier puder - 50 g
cukier trzcinowy - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
masło - 100 g
orzech laskowy - 200 g
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
wanilia - 3 g
mąka pszenna - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.DO POSIEKANYCH SKŁADNIKÓW DODAJEMY ORZECHY:
Orzechy laskowe miksujemy na mączkę. Przesypujemy je na deskę bądź blat. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do orzechów. Przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól – mieszamy składniki nożem. Dodajemy masło. Całość siekamy. Dodajemy jajko i ponownie siekamy. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagniatamy ciasto – formujemy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.
2.SMAŻYMY JABŁKA, RODZYNKI I ORZECHY:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Większość jabłek kroimy w kostkę i przekładamy je do miski. Pozostałą część kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO, SPÓD UMIESZCZAMY:
W FORMIE I NACINAMY NOŻEM: Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, delikatnie posypując z wierzchu mąką. Wraz z papierem kładziemy na dno tortownicy. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.
4.NAKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY:
Do farszu jabłkowego dosypujemy rodzynki, orzechy oraz dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy. Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, tak by miało średnicę równą średnicy tortownicy. Farsz nakładamy na wypieczony kruchy spód i przykrywamy kawałkiem kruchego ciasta. Oddzielamy białko od żółtka. Białkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.
Szarlotka – przepis na kruche ciasto z jabłkami

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DO POSIEKANYCH SKŁADNIKÓW DODAJEMY ORZECHY

Orzechy laskowe miksujemy na mączkę. Przesypujemy je na deskę bądź blat. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do orzechów. Przesiewamy cukier puder i mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, sól – mieszamy składniki nożem. Dodajemy masło. Całość siekamy. Dodajemy jajko i ponownie siekamy. Gdy składniki zaczną się ze sobą łączyć, zagniatamy ciasto – formujemy i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

2

SMAŻYMY JABŁKA, RODZYNKI I ORZECHY

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Większość jabłek kroimy w kostkę i przekładamy je do miski. Pozostałą część kroimy w plastry i skrapiamy sokiem z cytryny.

3

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO, SPÓD UMIESZCZAMY

W FORMIE I NACINAMY NOŻEM: Po schłodzeniu ciasto dzielimy na 2 równe części. Jedną chowamy do lodówki, drugą rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, delikatnie posypując z wierzchu mąką. Wraz z papierem kładziemy na dno tortownicy. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-12 minut.

4

NAKŁADAMY FARSZ I PIECZEMY

Do farszu jabłkowego dosypujemy rodzynki, orzechy oraz dodajemy odrobinę soku z cytryny. Całość mieszamy. Drugą część kruchego ciasta rozwałkowujemy między dwoma warstwami papieru do pieczenia, tak by miało średnicę równą średnicy tortownicy. Farsz nakładamy na wypieczony kruchy spód i przykrywamy kawałkiem kruchego ciasta. Oddzielamy białko od żółtka. Białkiem smarujemy wierzch ciasta, a następnie posypujemy delikatnie cukrem trzcinowym. Pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 180°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4360,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

363,4 kcal

🥑

Tłuszcz

22,9 g

🌾

Węglowodany

34,1 g

🥬

Błonnik

8,9 g

💪

Białko

8,9 g

Podobne przepisy