Czekoladowo-wiśniowe tartaletki • przepis • składniki • przygotowanie
Tartaletki z kakaowego ciasta wypełnione słodkim, owocowym żelem to pyszny deser, któremu nie oprze się żaden łasuch.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ
MASŁO: wyjmij z lodówki tak, aby w momencie użycia było miękkie.
PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, MASŁO,
żółtko, cukier, śmietanę i kakao zagniatamy na jednolite ciasto.
ZAWIJAMY JE W
folię i wkładamy do lodówki na mniej więcej 1 godzinę.
W MIĘDZYCZASIE Z
kompotu oddzielamy wiśnie. 200 ML KOMPOTU: przelewamy do rondelka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i gotujemy na niewielkim ogniu, stale mieszając, aż uzyskamy konsystencję kisielu.
DO ŻELU DODAJEMY
wiśnie, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
SCHŁODZONE CIASTO WYJMUJEMY
z lodówki, rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy koła nieco większe od naszych foremek na tartaletki.
CIASTEM WYKŁADAMY FOREMKI
(w zależności od wielkości foremek będzie ich 6-12 sztuk), dno nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wkładamy foremki do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut. UPIECZONE SPODY TARTALETEK: studzimy.
GDY BĘDĄ JUŻ
zupełnie zimne, nakładamy na każdą tartaletkę czekoladowy mus, a na wierzch nakładamy wiśniowy żel.
DO CZASU PODANIA
przechowujemy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3757,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
626,2 kcal
Tłuszcz
34,3 g
Węglowodany
71,8 g
Błonnik
8,8 g
Białko
8,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Placek ze śliwkami
Śliwki i kruszonka to brzmi znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej! Spróbuj pysznego placka z owocami!

Schab w cieście piwnym z kaszą jaglaną z karmelizowanymi jabłkami
Aromatyczne mięso, słodkie jabłka i pożywna kasza. Treściwe, pełne aromatów danie inspirowane kuchnią staropolską.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Amerykańskie gofry
Są puszyste, słodkie i tak smaczne, że chce się je jeść… na okrągło! Wypróbuj przepis Pawła na gofry w stylu amerykańskim z syropem klonowym i malinami!

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!

Quiche z curry, ziemniakami i pomidorami
Warzywny farsz na kruchym spodzie – świetny pomysł na obiad dla całej rodziny! Danie możesz podawać na ciepło lub na zimno.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!

Dwuwarstwowa galaretka z mango i mleczka kokosowego
Słodki podwieczorek lub dodatek do lodów? Przygotuj galaretkę z mango i mleczka kokosowego!

Śródziemnomorska babka ziemniaczana
Do babki ziemniaczanej możesz dodać praktycznie wszystko. Spróbuj naszego przepisu na babkę ziemniaczaną z oliwkami i pomidorami.