Filet z łososia z kaszą jęczmienną i kremem z kalafiora • przepis • składniki • przygotowanie
Soczysta ryba marynowana w kolendrze, podana z gęstym, apetycznym sosem warzywnym, kaszą i paprykowym pesto. Pycha!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ PATELNIĘ GRILLOWĄ
moździerz folię spożywczą blender * Zanim zaczniemy: 2 papryki polewamy niewielką ilością oleju rzepakowego, nacieramy, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni na mniej więcej 25 minut.
NASTĘPNIE PAPRYKĘ ZAWIJAMY
w folię spożywczą i odstawiamy.
* UGOTUJ 150
g kaszy jęczmiennej (w wodzie z 1 liściem laurowym).
PURÉE Z KALAFIOREM
Umyty kalafior kroimy na mniejsze kawałki (wycinamy jego najtwardsze części, nie używamy ich).
WRAZ Z POKROJONYMI
na mniejsze części, obranymi ziemniakami wrzucamy go do gotującej się, osolonej wody (ilość wody w garnku powinna być na tyle odpowiednia, by zakryć całość).
GOTUJEMY OK.
10-15 MINUT POD
przykryciem, do miękkości.
PO UGOTOWANIU ODLEWAMY
cześć wody z garnka i miksujemy na gładką masę.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY NIEWIELKĄ
ilością mielonego białego pieprzu, szczyptą soli, 3-4 łyżkami słodkiej śmietany, posiekanym imbirem i miodem.
PO ZAGOTOWANIU DODAJEMY
sok z cytryny.
NASTĘPNIE DODAJEMY 2-3
kosteczki lekko zmrożonego masła, dzięki czemu całość nabierze aksamitnego smaku. WSZYSTKO ENERGICZNIE: mieszamy.
ŁOSOŚ KOLENDRĘ UCIERAMY
w moździerzu.
DODAJEMY STARTĄ SKÓRKĘ
z 1/2 cytryny, ok.
2-3 ŁYŻEK OLIWY
i posiekany drobno 1 ząbek czosnku.
CAŁOŚĆ UCIERAMY.
TAK PRZYGOTOWANĄ MARYNATĄ
polewamy oczyszczone i pozbawione skóry filety z łososia, obtaczając je z każdej strony.
ODSTAWIAMY NA 10-15
minut, w temperaturze pokojowej.
NASTĘPNIE SMAŻYMY ŁOSOSIA
na patelni grillowej.
DODAJEMY ROZGNIECIONY ZĄBEK
czosnku, kilka gałązek świeżego rozmarynu oraz pokrojoną na kawałki pozostałą cytrynę.
SMAŻYMY 2-3
minuty.
PESTO Z PAPRYKI
i pomidorów Upieczoną uprzednio paprykę obieramy ze skórki.
NASTĘPNIE KROIMY W
drobną kostkę i umieszczamy w miseczce.
DODAJEMY POKROJONE W
drobną kostkę suszone pomidory i posiekany ząbek czosnku.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
niewielką ilość oliwy z suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, szczyptę soli i białego pieprzu oraz świeżą, pokrojoną w cienkie paseczki bazylię.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
KASZA W GARNKU
podgrzewamy oliwę z suszonych pomidorów.
DODAJEMY 1 ROZGNIECIONY
ząbek czosnku, ugotowaną kaszę jęczmienną, kilka posiekanych suszonych pomidorów, niewielką ilość soku z cytryny, bazylię, sól, biały pieprz oraz łyżeczkę miodu.
CAŁOŚĆ GOTUJEMY I
energicznie mieszamy.
PONOWNIE DODAJEMY 2
łyżeczki miodu oraz minimalną ilość soku z cytryny.
DO SOSU KALAFIOROWEGO,
który wykładamy na talerz, dodajemy kaszę, na to wykładamy łososia, a na końcu przygotowane pesto z papryki.
RYBY I OWOCE
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3801,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
950,4 kcal
Tłuszcz
46,6 g
Węglowodany
81,7 g
Błonnik
56,0 g
Białko
56,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Czekoladowe muffinki z kwasem chlebowym
Zastanawiasz się, jak wykorzystać w kuchni kwas chlebowy? Sięgnij po przepis Pawła na czekoladowe muffinki!

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kokosowy pudding chia z mango
Mleko kokosowe, nasiona chia, świeże mango i prażone płatki migdałów – łatwy sposób na pyszny deser!

Piwne ziemniaczki
Piwo i ziemniaki? O tak! Przekonaj się, jak wiele zyskują te warzywa, gdy upieczesz je w wyjątkowej marynacie…

Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
Obiad w 30 minut? Sięgnij po pyszny przepis na łososia dla zapracowanych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym
Kawałki mięsa marynowane w rumie, miodzie, limonce i szałwii, aromatyzowane wędzonym boczkiem. Wyborny smak!

Chicken parmigiana — kurczak po parmeńsku
Chicken parmigiana to nietypowe danie, które łączy soczystego kurczaka w chrupiącej panierce z aromatycznym sosem pomidorowym i roztopioną mozzarellą. Choć wywodzi się z włoskiej tradycji kulinarnej, to powstało w Stanach Zjednoczonych. Poznaj przepis na tę prostą i niezwykle smaczną potrawę!

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!