Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY PASZTET
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym, szynką pokrojoną w kostkę, jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Formujemy podłużny wałek przypominający kształtem bochenek chleba i przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 1 godzinę do zarumienienia.
PRZYGOTOWUJEMY CHUTNEY
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przelewamy zimną wodą i kroimy na pół. Pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Papaję obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Całość zagotowujemy z dodatkiem ziaren gorczycy, skórki i soku z limonki, 1 łyżki cukru i soli. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w małej ilości wody. Dodajemy do chutneyu i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i ewentualnie większą ilością cukru, studzimy. Podajemy z pasztetem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2351,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
587,9 kcal
Tłuszcz
38 g
Węglowodany
19,4 g
Błonnik
43,8 g
Białko
43,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z pieczarkami pieczonymi
Do dobrego makaronu możesz dodać w zasadzie wszystko. Spróbuj aromatycznego połączenia pieczonych grzybów, bazylii i parmezanu!

Risotto z pieczarkami
Pomysł na nieskomplikowane, jednogarnkowe danie – delikatny ryż arborio z podsmażonymi pieczarkami i dodatkiem czosnku.

Omlety ziołowe z nadzieniem z serka grani i łososia
Zacznij dzień od pysznego posiłku! Omlet ziołowy z nadzieniem z serka grani i wędzonego łososia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Barszcz biały na zakwasie z kapusty kiszonej
Domowy, regionalny, idealny na Wielkanoc! Barszcz biały na zakwasie z kapusty według przepisu Karola to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Spróbuj!

Słodkie przekąski sylwestrowe
Poznaj pomysł Pawła Małeckiego na słodkiego sylwestra! Kilka musów, żel owocowy i Twój stół będzie uginał się od efektownych przekąsek!

Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Przygotuj pyszny mus jabłkowy, który pasuje do wielu ciast. Aromatyczny, zdrowy i zawsze pod ręką!

Gulasz z szynki wieprzowej z pieczarkami
Zobacz, jak kilka składników zamienić w pyszne danie jednogarnkowe! Przygotuj gulasz z szynką wieprzową i orzeźwiającą miętą!

Ognisty kebab z marynowaną papryką i pitą
Obudź w sobie wojownika i wyrusz w przygodę rodem z legend! Pozwól, aby aromatyczne przyprawy i niezwykłe smaki przeniosły Cię do krainy, w której piasek szepcze cenne tajemnice.