przepis-na-kobiete.pl

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie

Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów

Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier brązowy - 1 łyżka
cebula dymka - 2 szt.
pomidor czerwony - 500 g
mąka ziemniaczana - 0,5 łyżeczki
limonka - 0,5 szt.
gorczyca - 0,5 łyżeczki
papaja - 150 g
pieprz cayenne - 1 szczypta
bułka tarta - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
cynamon - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 1 szt.
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
rozmaryn suszony - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 0,5 łyżeczki
szynka parmeńska - 125 g
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone wołowo-wieprzowe - 700 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY PASZTET:
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym, szynką pokrojoną w kostkę, jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Formujemy podłużny wałek przypominający kształtem bochenek chleba i przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 1 godzinę do zarumienienia.
2.PRZYGOTOWUJEMY CHUTNEY:
Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przelewamy zimną wodą i kroimy na pół. Pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Papaję obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Całość zagotowujemy z dodatkiem ziaren gorczycy, skórki i soku z limonki, 1 łyżki cukru i soli. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w małej ilości wody. Dodajemy do chutneyu i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i ewentualnie większą ilością cukru, studzimy. Podajemy z pasztetem.
Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY PASZTET

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę. Zagniatamy z mięsem mielonym, szynką pokrojoną w kostkę, jajkiem i przyprawami. Na koniec dodajemy bułkę tartą. Formujemy podłużny wałek przypominający kształtem bochenek chleba i przekładamy do keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 1 godzinę do zarumienienia.

2

PRZYGOTOWUJEMY CHUTNEY

Pomidory zalewamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, przelewamy zimną wodą i kroimy na pół. Pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę. Papaję obieramy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Dymki oczyszczamy i kroimy w cienkie krążki. Całość zagotowujemy z dodatkiem ziaren gorczycy, skórki i soku z limonki, 1 łyżki cukru i soli. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w małej ilości wody. Dodajemy do chutneyu i gotujemy na wolnym ogniu przez 1-2 minuty, aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i ewentualnie większą ilością cukru, studzimy. Podajemy z pasztetem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2351,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

587,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38 g

🌾

Węglowodany

19,4 g

🥬

Błonnik

43,8 g

💪

Białko

43,8 g

Podobne przepisy

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl