Cruffiny czekoladowo-cynamonowe • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie croissanta i muffina, czyli cruffin, zachwyca delikatnością ciasta i wspaniałym czekoladowym nadzieniem. Sprawdź, jak smakuje ten według przepisu Pawła – z cynamonową nutą!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GANASZ CZEKOLADOWY (NADZIENIE)
Śmietankę zagotowujemy w rondelku. Dodajemy czekoladę mleczną i deserową pokruszone na mniejsze kawałki. Nie mieszamy, czekamy, aż czekolada sama rozpuści się w śmietance, delikatnie poruszamy rondelkiem.
SMARUJEMY CIASTO MASĄ MAŚLANO-CYNAMONOWĄ
Masło łączymy w miseczce z cukrem i cynamonem. Mieszamy za pomocą silikonowej łopatki, aż składniki dokładnie się połączą i powstanie z nich jednolita, łatwa do rozsmarowywania masa.
FORMUJEMY CRUFFINY
Ciasto zwijamy w rulon, zaczynając od rogu, tak by zamknąć nadzienie w środku. Zwinięty rulon chwilę wałkujemy na blacie, by wyrównać powierzchnię ciasta, a następnie dzielimy go na 3 równe części.
PIECZEMY CRUFFINY
Cruffiny pieczemy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C, aż nabiorą ładnego, złotego koloru. Na ok. 3-5 minut przed końcem pieczenia podwyższamy temperaturę do 200°C.
NADZIEWAMY I PODAJEMY CRUFFINY
Cukier i cynamon mieszamy w miseczce. Upieczone, wciąż gorące cruffiny obtaczamy z wierzchu w tej mieszance. Delikatnie powiększamy wgłębienie, które uformowaliśmy w cruffinach przed pieczeniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3396 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
566 kcal
Tłuszcz
39,5 g
Węglowodany
45,6 g
Błonnik
4,9 g
Białko
4,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowy chłopski garnek z cytrynową śmietaną
Połączenie warzyw i aromatycznych przypraw, które razem tworzą smakowite danie. Wypróbuj ten przepis i przygotuj pyszny obiad dla całej rodziny.

Amarantusowa ratatouille z filetem jagnięcym
Mnóstwo warzyw, lekki amarantus, a do tego delikatne kotlety jagnięce – to danie, którego musisz spróbować!

Faszerowana dynia piżmowa
Faszerowana dynia – to efektowne i łatwe w przygotowaniu danie. Będziesz pod jego wrażeniem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szybkie burrito według Karola Okrasy
Delikatna pszenna tortilla wypełniona mięsnym farszem. Pyszne, proste i sycące danie inspirowane kuchnią meksykańską.

Klopsiki z jagnięciny z dipem z sera koziego
Spróbuj kofty, czyli klopsików jagnięco-wołowych! Przyprawione kminem rzymskim, podane z dipem z sera koziego z nutą świeżej mięty!

Szałwiowe medaliony z polędwiczek z grilla
Doskonały sposób, by zaskoczyć gości na przyjęciu przy grillu – efektowne szaszłyki z cukinii oraz polędwiczek wieprzowych z szałwią.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka w sosie pomarańczowym z zapiekaną sałatą rzymską z serem
Soczysta kaczka w wyśmienitym sosie pomarańczowym. Do tego chrupiące ziemniaczki i pyszna zapiekanka z sałatą! Idealne danie na odświętny obiad.

Grissini
Chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego to pyszna przekąska, która uświetni każde przyjęcie. Upieczesz je w kilka chwil!

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!