przepis-na-kobiete.pl

Ciasto drożdżowe z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie

Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Ciasto drożdżowe z borówkami

Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
łatwy

Składniki

drożdże świeże - 40 g
cukier - 80 g
mleko - 150 ml
mąka pszenna tortowa - 500 g
jajko - 4 szt.
sól - 1 szczypta
borówki - 550 g
wanilia - 1 laska
mąka migdałowa - 80 g
mąka pszenna - 120 g
cukier puder - 100 g
masło - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy składniki, aż zamienią się w płynną masę. Do tej samej miski dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 30°C – powinno być letnie. Zalewamy nim drożdże połączone z cukrem i ponownie mieszamy.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Wyrośnięty rozczyn przekładamy do misy robota kuchennego. Jajka dodajemy po jednym, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Mniej więcej w połowie do ciasta dodajemy nasiona laski wanilii i szczyptę soli. Na koniec wlewamy roztopione (ale nie gorące) masło i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od haka.
3.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Mąkę pszenną mieszamy z migdałową i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście.
4.PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ:
Blaszkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Gotowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby lepiej rosło.
5.PIECZEMY CIASTO:
Na cieście układamy umyte borówki i posypujemy je kruszonką. Następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.
6.PODAJEMY CIASTO:
Ciasto podajemy wystudzone. Najlepiej smakuje tego samego dnia.
Ciasto drożdżowe z borówkami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

Drożdże zasypujemy 1 łyżką cukru i ucieramy składniki, aż zamienią się w płynną masę. Do tej samej miski dodajemy pozostały cukier i dokładnie mieszamy. Mleko podgrzewamy do temp. ok. 30°C – powinno być letnie. Zalewamy nim drożdże połączone z cukrem i ponownie mieszamy.

2

WYRABIAMY CIASTO

Wyrośnięty rozczyn przekładamy do misy robota kuchennego. Jajka dodajemy po jednym, cały czas wyrabiając ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Mniej więcej w połowie do ciasta dodajemy nasiona laski wanilii i szczyptę soli. Na koniec wlewamy roztopione (ale nie gorące) masło i wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od haka.

3

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Mąkę pszenną mieszamy z migdałową i cukrem pudrem. Dodajemy chłodne masło pokrojone w kostkę. Składniki zagniatamy do momentu powstania kruszonki (grudek), którą równo rozsypujemy na cieście.

4

PRZEKŁADAMY CIASTO NA BLACHĘ

Blaszkę smarujemy odrobiną masła i delikatnie oprószamy mąką. Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy i przekładamy na blachę. Gotowe ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem, aby lepiej rosło.

5

PIECZEMY CIASTO

Na cieście układamy umyte borówki i posypujemy je kruszonką. Następnie gotowy placek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 20-30 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto pieczemy przez ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

6

PODAJEMY CIASTO

Ciasto podajemy wystudzone. Najlepiej smakuje tego samego dnia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5698,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

356,2 kcal

🥑

Tłuszcz

15,1 g

🌾

Węglowodany

47,2 g

🥬

Błonnik

1,9 g

💪

Białko

7,8 g

Podobne przepisy

Ciasto drożdżowe z borówkami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl