przepis-na-kobiete.pl

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.

Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ząbek czosnku - 3 szt.
olej rzepakowy - 4 łyżki
cebula - 1 szt.
bakłażan - 2 szt.
mozzarella - 2 szt.
bazylia świeża - 24 g
pieprz biały - 1 szczypta
oliwki czarne - 2 łyżki
kapar - 2 łyżki
makaron farfalle - 400 g
mięso mielone wieprzowe - 450 g
pomidory krojone z puszki - 800 g
sól - 1 szczypta
szynka szwarcwaldzka - 200 g
zioła prowansalskie - 1 łyżka
ser edamski - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE:
żaroodporne.
2.ROZGRZEJ PIEKARNIK DO:
temperatury 180°C (termoobieg).
3.PRZYGOTOWANIE MAKARON GOTUJEMY:
al dente w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju.
4.PO UGOTOWANIU MAKARON:
polewamy zimną wodą w celu zahartowania.
5.NA GŁĘBOKĄ, ROZGRZANĄ:
patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek.
6.POKROJONY W KOSTKĘ:
bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu.
7.DO PODSMAŻONEGO BAKŁAŻANA:
dodajemy pokrojone w talarki, czarne oliwki i kapary.
8.PATELNIĘ PRZESTAWIAMY NA:
mniejszy palnik, całość chwilę smażymy.
9.POKROJONĄ W PASKI:
szynkę szwarcwaldzką smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając.
10.WYSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY:
na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.
11.NA TEJ SAMEJ:
patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone.
12.MIĘSO POSYPUJEMY POŁOWĄ:
przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy.
13.MIĘSO DOPRAWIAMY ODROBINĄ:
soli i białego, mielonego pieprzu.
14.PODSMAŻONE MIĘSO WRZUCAMY:
na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy.
15.DO BAKŁAŻANA Z:
warzywami dodajemy dwie puszki pomidorów pelati.
16.SMAŻYMY, CAŁY CZAS:
mieszając.
17.ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD:
patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut.
18.DO CAŁOŚCI DODAJEMY:
odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich.
19.PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z:
ognia i na samym końcu dodajemy świeżą, posiekaną razem z gałązkami bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy.
20.POŁOWĘ ZAWARTOŚCI PATELNI:
przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron.
21.MAKARON POLEWAMY DRUGĄ:
częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i usmażoną szynką.
22.CAŁOŚĆ MIESZAMY I:
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
23.GÓRĘ ZAPIEKANKI POSYPUJEMY:
startym serem edamskim.
24.ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut.
25.UPIECZONĄ ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY:
posiekaną bazylią.
Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE

żaroodporne.

2

ROZGRZEJ PIEKARNIK DO

temperatury 180°C (termoobieg).

3

PRZYGOTOWANIE MAKARON GOTUJEMY

al dente w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju.

4

PO UGOTOWANIU MAKARON

polewamy zimną wodą w celu zahartowania.

5

NA GŁĘBOKĄ, ROZGRZANĄ

patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek.

6

POKROJONY W KOSTKĘ

bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu.

7

DO PODSMAŻONEGO BAKŁAŻANA

dodajemy pokrojone w talarki, czarne oliwki i kapary.

8

PATELNIĘ PRZESTAWIAMY NA

mniejszy palnik, całość chwilę smażymy.

9

POKROJONĄ W PASKI

szynkę szwarcwaldzką smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając.

10

WYSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY

na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.

11

NA TEJ SAMEJ

patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone.

12

MIĘSO POSYPUJEMY POŁOWĄ

przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy.

13

MIĘSO DOPRAWIAMY ODROBINĄ

soli i białego, mielonego pieprzu.

14

PODSMAŻONE MIĘSO WRZUCAMY

na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy.

15

DO BAKŁAŻANA Z

warzywami dodajemy dwie puszki pomidorów pelati.

16

SMAŻYMY, CAŁY CZAS

mieszając.

17

ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD

patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut.

18

DO CAŁOŚCI DODAJEMY

odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich.

19

PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z

ognia i na samym końcu dodajemy świeżą, posiekaną razem z gałązkami bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy.

20

POŁOWĘ ZAWARTOŚCI PATELNI

przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron.

21

MAKARON POLEWAMY DRUGĄ

częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i usmażoną szynką.

22

CAŁOŚĆ MIESZAMY I

przekładamy do naczynia żaroodpornego.

23

GÓRĘ ZAPIEKANKI POSYPUJEMY

startym serem edamskim.

24

ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut.

25

UPIECZONĄ ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY

posiekaną bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4656 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

931,2 kcal

🥑

Tłuszcz

42,9 g

🌾

Węglowodany

83,9 g

🥬

Błonnik

56 g

💪

Białko

56 g

Podobne przepisy