przepis-na-kobiete.pl

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą • przepis • składniki • przygotowanie

Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.

Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą

Lubisz kuchnię indyjską? Wypróbuj pyszne trójkątne pierożki z pysznym nadzieniem kokosowym.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

bulion warzywny - 150 ml
cebula czerwona - 1 szt.
mango - 140 g
mleczko kokosowe - 100 ml
soczewica czerwona - 75 g
pieprz cayenne - 1 szczypta
olej słonecznikowy - 1 łyżka
sól - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CEBULĘ Z SOCZEWICĄ:
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion, doprawiamy do smaku i redukujemy pod przykryciem przez 12 minut.
2.KROIMY MANGO:
W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę. Dodajemy do soczewicy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy do smaku i studzimy.
3.NADZIEWAMY CIASTO:
Mąkę, sól, olej i 60 ml letniej wody ugniatamy przez 3-4 minuty na gładkie, aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na 6 porcji – porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 20 cm). Okręgi dzielimy na pół i na każdym umieszczamy po ok. 2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy delikatnie wodą i zwijamy nad nadzieniem, aby powstały trójkąty. Brzegi łączące dobrze ściskamy.
4.SMAŻYMY SAMOSY:
Olej wlewamy do woka lub rondla na wysokość ok. 3 palców i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się pęcherzyki. Samosy smażymy porcjami przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą lekko brązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy na ciepło lub letnie z chutney lub raitą.
Samosy z nadzieniem kokosowym z soczewicą

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CEBULĘ Z SOCZEWICĄ

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na gorącym oleju aż do zeszklenia. Dodajemy soczewicę i podsmażamy przez 1 minutę. Dodajemy mleczko kokosowe i bulion, doprawiamy do smaku i redukujemy pod przykryciem przez 12 minut.

2

KROIMY MANGO

W międzyczasie obieramy mango i kroimy w kostkę. Dodajemy do soczewicy i gotujemy przez kolejne 2-3 minuty do miękkości. Doprawiamy do smaku i studzimy.

3

NADZIEWAMY CIASTO

Mąkę, sól, olej i 60 ml letniej wody ugniatamy przez 3-4 minuty na gładkie, aksamitne ciasto. Ciasto dzielimy na 6 porcji – porcje rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając im okrągły kształt (o średnicy ok. 20 cm). Okręgi dzielimy na pół i na każdym umieszczamy po ok. 2 łyżeczki nadzienia. Krawędzie ciasta smarujemy delikatnie wodą i zwijamy nad nadzieniem, aby powstały trójkąty. Brzegi łączące dobrze ściskamy.

4

SMAŻYMY SAMOSY

Olej wlewamy do woka lub rondla na wysokość ok. 3 palców i podgrzewamy do momentu, aż po włożeniu drewnianej łyżki ukażą się pęcherzyki. Samosy smażymy porcjami przez 1-2 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i nabiorą lekko brązowego koloru. Osączamy na papierze kuchennym. Podajemy na ciepło lub letnie z chutney lub raitą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1157,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

192,9 kcal

🥑

Tłuszcz

6,4 g

🌾

Węglowodany

27,8 g

🥬

Błonnik

6,2 g

💪

Białko

6,2 g

Podobne przepisy