Sernik na zimno • przepis • składniki • przygotowanie
Prosty śmietankowy sernik na chrupiącym spodzie bez pieczenia! Najlepszy deser na gorące letnie dni!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KRUCHY SPÓD PRZYGOTOWUJEMY
kruchy spodu bez pieczenia.
CIASTKA DOKŁADNIE KRUSZYMY
i łączymy z miękkim masłem.
TORTOWNICĘ O ŚREDNICY
21 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą.
ROZKŁADAMY MIESZANKĘ MASŁA
i ciastek, mocno dociskamy do dna.
MASA SEROWA DO
garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia.
NA GARNKU UMIESZCZAMY
metalową miskę, w niej ubijamy na parze: żółtka, 100 ml śmietanki 30%, cukier i cukier wanilinowy − aż do momentu otrzymania puszystej masy.
GDY MASA UZYSKA
odpowiednią konsystencję i będzie ciepła, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę i serek homogenizowany.
WSZYSTKO DOKŁADNIE MIESZAMY
i pozostawiamy do wystygnięcia.
ŻELUJĄCĄ MASĘ ŁĄCZYMY
z ubitą śmietanką i wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
WSTAWIAMY DO LODÓWKI
na ok. 1,5-2 GODZIN.
JAK PODAWAĆ DEKORUJEMY
ubitą śmietaną i truskawkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3852,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
642,0 kcal
Tłuszcz
40,6 g
Węglowodany
53,7 g
Błonnik
12,9 g
Białko
12,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Najlepsza babka majonezowa
Przygotuj sobie pyszną babkę majonezową! Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to naprawdę szybko. Wypróbuj przepis i ciesz się babką przepełnioną waniliowym aromatem.

Jak przygotować sos holenderski?
Doskonały dodatek do ryb i warzyw – czyli sos holenderski według DG!

MAJONEZ WĘDZONY NA SIANIE
Wypróbuj przepis Karola Okrasy na majonez aromatyzowany sianem. Brzmi nieprawdopodobnie, ale zapewniamy – jest pysznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto marchewkowo-ananasowe
Uwielbiasz ciasto marchewkowe? Zobacz, jak przygotować je w innej wersji – z ananasem! Dodatkowo dowiesz się, jak przygotować warzywne dekoracje!

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!

Tarta z jabłkami i kremem waniliowym
Chrupiące ciasto, karmelizowane jabłka, waniliowy krem, a do tego opalana beza - brzmi pysznie, prawda?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wołowina po burgundzku. Dla Niego.
Sposób na wyjątkowe, jednogarnkowe danie: delikatne kawałki kruchej wołowiny duszone z warzywami, rodzynkami i winem.

Wegańskie krokiety ze szpinakiem
Zachwycają chrupiącą panierką, a w środku kryją pyszny, kremowy farsz ze szpinaku i nerkowców! Wegańskie krokiety Kingi to idealny, roślinny obiad dla całej rodziny!

Krem z gotowanym indykiem
Pietruszka, seler i kalafior, a do tego gotowany indyk z nutą cytrynową. Poznaj przepis Karola Okrasy na zupę, którą pokochają dzieci!