przepis-na-kobiete.pl

Rosół z makaronem • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Rosół z makaronem

Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Czas przygotowania
135 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
trudny

Składniki

brokuł - 250 g
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
kurczak - 1 szt.
liść laurowy - 2 szt.
pieprz czarny, ziarnisty - 6 szt.
sól - 1 szczypta
włoszczyzna - 1,25 kg
makaron nitki - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY KURCZAKA:
Kurczaka myjemy i osączamy. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy 3 litry zimnej wody. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 45 minut, usuwając na początku powstającą pianę.
2.DO KURCZAKA DODAJEMY WŁOSZCZYZNĘ I PRZYPRAWY:
Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy. Połowę kroimy na duże kawałki i wraz z cebulą, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i 1-2 łyżeczkami soli dodajemy do kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut, aż mięso zacznie lekko odchodzić od kości. Kurę wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
3.KROIMY WŁOSZCZYZNĘ:
Pozostałą włoszczyznę kroimy w drobną kostkę. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Bulion przelewamy przez sitko do rondla i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
4.DOPRAWIAMY ROSÓŁ:
Drobno pokrojoną włoszczyznę dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy brokuły oraz mięso i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy odcedzony makaron.
Rosół z makaronem

Czas przygotowania

135 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

trudny

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY KURCZAKA

Kurczaka myjemy i osączamy. Przekładamy do dużego garnka i dodajemy 3 litry zimnej wody. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy przez 45 minut, usuwając na początku powstającą pianę.

2

DO KURCZAKA DODAJEMY WŁOSZCZYZNĘ I PRZYPRAWY

Cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. Włoszczyznę oczyszczamy lub obieramy. Połowę kroimy na duże kawałki i wraz z cebulą, ziarnami pieprzu, liśćmi laurowymi i 1-2 łyżeczkami soli dodajemy do kurczaka. Gotujemy pod przykryciem przez 45-60 minut, aż mięso zacznie lekko odchodzić od kości. Kurę wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.

3

KROIMY WŁOSZCZYZNĘ

Pozostałą włoszczyznę kroimy w drobną kostkę. Brokuły oczyszczamy i dzielimy na różyczki. Bulion przelewamy przez sitko do rondla i ponownie doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka obieramy ze skóry, mięso oddzielamy od kości i kroimy na małe kawałki. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

4

DOPRAWIAMY ROSÓŁ

Drobno pokrojoną włoszczyznę dodajemy do gotującego się bulionu. Gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodajemy brokuły oraz mięso i gotujemy przez kolejne 3 minuty. Zupę doprawiamy do smaku i dodajemy odcedzony makaron.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4437 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

739,5 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

29,9 g

🥬

Błonnik

47,3 g

💪

Białko

47,3 g

Podobne przepisy

Rosół z makaronem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl