Biała kiełbasa nadziewana śliwkami z grilla • przepis • składniki • przygotowanie
Zaskakujące połączenie smaków – biała kiełbasa faszerowana czosnkiem oraz suszonymi śliwkami namoczonymi w brandy.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ŚLIWKI PRZEKRAWAMY
na pół i moczymy w brandy – zostawiamy je ok.
GODZINĘ, ŻEBY
nasiąkły.
KIEŁBASA KIEŁBASĘ NACINAMY
delikatnie w poprzek i grillujemy 2 minuty z każdej strony.
CZOSNEK KROIMY W
plasterki.
NASTĘPNIE KAŻDĄ Z
kiełbas nacinamy wzdłuż do 2/3 głębokości i faszerujemy plasterkami czosnku oraz osączonymi z brandy śliwkami − całość spinamy wykałaczkami tak, aby farsz nie wypadł.
SIEKAMY ŚWIEŻY
majeranek.
GRILLUJEMY PRZEZ KOLEJNE
10 min.
JAK PODAWAĆ PRZED
podaniem posypujemy świeżym majerankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1668,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,2 kcal
Tłuszcz
28,5 g
Węglowodany
27,6 g
Błonnik
12,4 g
Białko
12,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Bataty faszerowane pulled porkiem
Bataty to świetne warzywo do faszerowania. Tym razem wypróbuj batatów wypełnionych pulled porkiem. Nie pożałujesz!

Bigos na kaczce z suszonymi śliwkami
Pyszna kaczka i suszone śliwki to składniki, które królują w tym daniu i doskonale podkreślają smak całej potrawy.

Ciasto rabarbarowo-malinowe z bezą
Pyszne ciasto z rabarbarem i malinami, skrytymi pod warstwą chrupiącej puszystej bezy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pączki w wersji fit
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!

Pieczona biała kiełbasa w sosie chrzanowym
Biała kiełbasa to jeden z nieodzownych elementów polskiej kuchni, który pojawia się w wielu tradycyjnych recepturach. W naszej wersji kiełbasę połączyliśmy z aksamitnym, wyrazistym sosem chrzanowym. Daj się oczarować jej smakiem - sprawdź nasz przepis!

Mintaj z sosem bordelaise
Sos bordelaise to klasyka kuchni francuskiej. Tym razem podany w towarzystwie mintaja, świeżych ziół i szpinaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Karp pieczony w ziołowej panierce
Szukasz nowych pomysłów na wigilijnego karpia? Wykorzystaj przepis Karola na karpia pieczonego w ziołowej panierce i zaskocz bliskich oryginalnym daniem!

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!