Strucla makowa • przepis • składniki • przygotowanie
To przepis dla fanów słodkości z makiem! Drożdżowa strucla z makiem, migdałami i rodzynkami smakuje wyśmienicie.

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN DROŻDŻOWY
Mleko lekko podgrzewamy (powinno być letnie). Drożdże kruszymy i rozpuszczamy w mleku z 1 łyżką cukru. Rozczyn odstawiamy pod przykryciem na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ZAGNIATAMY CIASTO
Łączymy ze sobą składniki: resztę cukru, sól, mąkę, miękkie masło i jajka, dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Zagotowujemy mleko i cukier. Dodajemy mak i gotujemy przez 1 minutę, mieszając. Dodajemy zmielone migdały i migdały w słupkach, rodzynki oraz miękkie masło i mieszamy. Nadzienie zdejmujemy z ognia, pozostawiamy na 10 minut do spęcznienia i studzimy. Dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy. Odstawiamy.
PIECZEMY STRUCLĘ
Ciasto rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu kształt prostokąta (o rozmiarach ok. 35 x 45 cm). Rozprowadzamy na nim masę makową, pozostawiając wzdłuż dłuższych krawędzi kilka centymetrów wolnego ciasta. Struclę zwijamy, zaczynając od dłuższego boku w kierunku środka. Układamy łączeniem do dołu po przekątnej na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 20 minut. Struclę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175°C przez ok. 40-45 minut aż do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy przez ok. 5 minut.
SMARUJEMY STRUCLĘ POLEWĄ
Cukier puder przesiewamy przez sito i mieszamy z rumem i sokiem z cytryny aż do uzyskania rzadkiego lukru. Smarujemy wierzch ciepłej strucli, a następnie struclę pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6924 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
461,6 kcal
Tłuszcz
21,5 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
10,7 g
Białko
10,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Jabłkowy pudding z twarożkiem
Kremowy deser, który uwielbiają nie tylko dzieci. Zawarte w nim owoce dostarczają witamin, a twaróg jest źródłem wapnia.

Smażony seler z boczkiem i migdałami
Seler to nie tylko jeden ze składników warzywnego bulionu. Świetnie smakuje również smażony. Spróbuj połączenia z boczkiem i migdałami – na purée.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bezy z marakują
Mini bezy doskonale smakują z kremem owocowym z dodatkiem kiwi, marakui i świeżej mięty!

Gnocchi w sosie pomidorowym
Gnocchi w sosie pomidorowym to istna poezja smaku i klasyczne, włoskie połączenie, które w każdym z regionów przygotowuje się inaczej. Słodko-kwaśne pomidory doskonale komponują się z delikatnymi, ziemniaczanymi kopytkami. Całość zwieńczona świeżą bazylią i nic więcej już nie potrzeba. Poznaj przepis na to minimalistyczne danie!

Pasztet z mięsa mielonego z chutneyem ze świeżych pomidorów
Dodatek do kanapek, który świetni sprawdzi się na pikniku? Przygotuj mięsny pasztet z aromatycznymi ziołami i sosem chutney z pomidorów i papai!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jagodzianki
Domowe jagodzianki to jest to! Wypróbuj przepis Pawła i zasmakuj w jagodowych bułeczkach!

Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.