przepis-na-kobiete.pl

Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa z brukselki nie musi być nudna! Wypróbuj przepis Kingi, w którym brukselka tworzy pyszne połączenie z jabłkiem i aromatyczną, orzechową kruszonką. Poprosisz o dokładkę!

Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką

Zupa z brukselki nie musi być nudna! Wypróbuj przepis Kingi, w którym brukselka tworzy pyszne połączenie z jabłkiem i aromatyczną, orzechową kruszonką. Poprosisz o dokładkę!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brukselka - 600 g
bulion warzywny - 2 l
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 1 szczypta
jabłko czerwone - 2 szt.
mleko - 250 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sos sojowy - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 1 łyżeczka
mix orzechów prażonych - 0,75 niepełna szklanka
parmezan - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY WARZYWA Z JABŁKAMI:
W dużej misce łączymy: oczyszczone brukselki, jabłka pokrojone w talarki, obrane ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Skrapiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym, syropem klonowym i oprószamy solą. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.
2.MIKSUJEMY ZUPĘ NA KREM:
Podpieczone warzywa przekładamy do garnka (5-10 brukselek zostawiamy do dekoracji zupy), zalewamy bulionem, dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i miksujemy zupę na krem.
3.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Na rozgrzanej patelni prażymy miks orzechów. Kiedy ich orzechowy smak będzie wyczuwalny, posypujemy je startym parmezanem i zdejmujemy z ognia. Całość mieszamy tak, aby parmezan pokrył orzechy. Przekładamy na deskę lub do rozdrabniacza i siekamy, ale niezbyt drobno.
Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY WARZYWA Z JABŁKAMI

W dużej misce łączymy: oczyszczone brukselki, jabłka pokrojone w talarki, obrane ząbki czosnku oraz cebulę pokrojoną w ćwiartki. Skrapiamy oliwą z oliwek, sosem sojowym, syropem klonowym i oprószamy solą. Mieszamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 minut.

2

MIKSUJEMY ZUPĘ NA KREM

Podpieczone warzywa przekładamy do garnka (5-10 brukselek zostawiamy do dekoracji zupy), zalewamy bulionem, dodajemy gałkę muszkatołową i gotujemy 10 minut. Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i miksujemy zupę na krem.

3

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Na rozgrzanej patelni prażymy miks orzechów. Kiedy ich orzechowy smak będzie wyczuwalny, posypujemy je startym parmezanem i zdejmujemy z ognia. Całość mieszamy tak, aby parmezan pokrył orzechy. Przekładamy na deskę lub do rozdrabniacza i siekamy, ale niezbyt drobno.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

985,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

492,7 kcal

🥑

Tłuszcz

14,2 g

🌾

Węglowodany

82 g

🥬

Błonnik

17,8 g

💪

Białko

20,7 g

Podobne przepisy

Zupa z brukselki i jabłka z orzechową kruszonką - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl