Przepiórka w musztardzie i pomarańczach • przepis • składniki • przygotowanie
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE CZOSNEK DROBNO
siekamy i łączymy z olejem, pieprzem cayenne, sosem sojowym, sokiem z cytryny i musztardą.
CAŁOŚĆ DOKŁADNIE
mieszamy.
GOTOWĄ MARYNATĄ NACIERAMY
przepiórki, przekładamy do miski, zakrywamy folią i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
RESZTĘ MARYNATY RÓWNIEŻ
chowamy do lodówki.
ZAMARYNOWANE PRZEPIÓRKI UKŁADAMY
na dużej patelni, nadającej się do zapiekania w piekarniku, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 25 minut.
NA PATELNI ROZGRZEWAMY
masło i układamy na nim kromki bagietki.
PODSMAŻAMY Z DWÓCH
stron na złoty kolor i układamy grzanki na talerzach.
NA WIERZCHU UKŁADAMY
przepiórki.
PATELNIĘ, NA KTÓREJ
piekły się przepiórki, stawiamy na małym ogniu.
DODAJEMY 2 ŁYŻKI
wody oraz pozostałą marynatę.
MIESZAMY, ZESKROBUJĄC DNO
patelni.
GDY SOS BĘDZIE
gorący, polewamy nim wierzch przepiórek.
TALERZ DEKORUJEMY PLASTERKAMI
pomarańczy, których sok można wykorzystać do skropienia mięsa.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1080,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
270,2 kcal
Tłuszcz
13,5 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
23,2 g
Białko
23,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegański mazurek ze świeżymi owocami
Na wegańskim mazurku Kingi jest miejsce na świeże owoce! Ożyw wielkanocny stół dzięki temu wyjątkowemu wypiekowi, który zaskoczy dorosłych gości, a najmłodszych zachęci do kosztowania.

Babeczki z jeżynami
Poznaj przepis na puszyste babeczki z jeżynami i migdałami! To idealny deser na letnie popołudnie!

Roladki z gładzicy z nadzieniem krabowym
Roladki z gładzicy z delikatnym nadzieniem krabowym, w aromatycznym sosie to propozycja dla miłośników ryb i owoców morza.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Muffiny z truskawkami bez dodatku cukru
Miękkie i pełne smaku muffiny z truskawkami bez cukru to idealny deser w sezonie na te owoce. Przygotuj je i zabierz ze sobą na piknik lub jako słodką przekąskę do pracy lub szkoły!

Pielmieni – przepis na wschodnie pierożki
Pielmieni to danie uważane za klasyk kuchni udmurckiej i syberyjskiej, które zachwyca swoim wybornym smakiem i różnorodnością. Te małe pierożki, wypełnione aromatycznym farszem (najczęściej mięsnym) podawane z delikatnym sosem, są nieodłączną częścią tradycji kulinarnej Udmurcji, a także innych terenów rosyjskojęzycznych. Jak przyrządzić pyszne pielmieni? Sprawdź nasz przepis!

Krewetki w czerwonym curry
Azjatyckie danie według pomysłu Karola Okrasy – chrupiące krewetki z pikantnym czerwonym curry.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Filety z pstrąga z gratin z ziemniaków i kopru włoskiego
Gratin z ziemniaków i kopru włoskiego to doskonałe połączenie smaków, które podkreśla smak pstrąga. Zobacz, jak je przygotować!

Sernik japoński
Jaki jest sernik japoński? Delikatny, puszysty, bezglutenowy, łatwy w przygotowaniu i przede wszystkim pyszny – zobacz, jak go przygotować!