przepis-na-kobiete.pl

Dorsz z pappardelle z marchewki • przepis • składniki • przygotowanie

Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Dorsz z pappardelle z marchewki

Danie, które spokojnie moglibyście znaleźć w niejednej restauracji, czyli dorsz z pappardelle z marchewki! To pyszne połączenie, które zjawiskowo prezentuje się na talerzu.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

dorsz, filet ze skórą - 320 g
olej - 2 łyżki
marchew - 2 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kolendra świeża - 1 pęczek
masło - 50 g
cytryna - 1 szt.
pomarańcza - 1 szt.
miód - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
pieprz biały - 2 szczypty

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY FILETY Z DORSZA:
Filety z dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy z obu stron olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu z każdej strony na lekko złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni.
2.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Marchew obieramy i kroimy za pomocą obieraczki w długie paski przypominające makaron pappardelle. Czosnek kroimy w plasterki. Kolendrę siekamy.
3.PODGRZEWAMY MARCHEWKI W SOSIE:
Na patelni roztapiamy masło. Następnie dodajemy czosnek i sok wyciśnięty z pomarańczy. Składniki chwilę podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i otartą z niej skórkę oraz miód. Następnie na patelnię dodajemy paski marchewki i gotujemy przez ok. 2 minuty, aż połowa sosu odparuje. Gotowe pappardelle doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Całość dokładnie mieszamy.
Dorsz z pappardelle z marchewki

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY FILETY Z DORSZA

Filety z dorsza osuszamy papierowym ręcznikiem, smarujemy z obu stron olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu z każdej strony na lekko złoty kolor. Następnie zdejmujemy je z patelni.

2

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Marchew obieramy i kroimy za pomocą obieraczki w długie paski przypominające makaron pappardelle. Czosnek kroimy w plasterki. Kolendrę siekamy.

3

PODGRZEWAMY MARCHEWKI W SOSIE

Na patelni roztapiamy masło. Następnie dodajemy czosnek i sok wyciśnięty z pomarańczy. Składniki chwilę podgrzewamy, dodajemy sok z cytryny i otartą z niej skórkę oraz miód. Następnie na patelnię dodajemy paski marchewki i gotujemy przez ok. 2 minuty, aż połowa sosu odparuje. Gotowe pappardelle doprawiamy do smaku solą, pieprzem i kolendrą. Całość dokładnie mieszamy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1013,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

506,5 kcal

🥑

Tłuszcz

29,9 g

🌾

Węglowodany

28,9 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

33,4 g

Podobne przepisy