Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim • przepis • składniki • przygotowanie
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MAKARON
Odważony makaron umieszczamy w koszyczku. W termorobocie kuchennym MC Smart wybieramy program: podgrzewanie wody i gotujemy 2 l wody. Ostrożnie wkładamy koszyczek z makaronem orzo i gotujemy, wykorzystując program:gotowanie wg własnych ustawień / czas 10 minut / temperatura 100° C / obroty 1. Za pomocą kopystki wyjmujemy koszyczek z ugotowanym makaronem. Z misy termorobota MCS przelewamy wrzątek na wyjęty z koszyczkiem makaron, by pozbyć się resztek makaronu z misy. Następnie przelewamy makaron bieżącą, zimną wodą i przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY POMIDORKI
Do misy termorobota MCS wkładamy pomidorki. Siekamy je, korzystając z programu:gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sekund / obroty 6. Przekładamy do miski.
PRZYGOTOWUJEMY ZUPĘ
Pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz ząbki czosnku wrzucamy do misy urządzenia – siekamy, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 5 sek. / obroty 7.Zgarniamy składniki ze ścianek misy. Wewamy oliwę i smażymy, korzystając z programu:przypiekanie / czas 3 minuty / temperatura 130°C – bez górnej miarki.Dodajemy koncentrat pomidorowy, pomidory w puszcze oraz suszone pomidory i całość podsmażamy, korzystając z programu:gotowanie wg własnych ustawień / czas 5 minut / temperatura 100°C / obroty 1.Wlewamy wodę, dodajemy piramidkę smaku, zioła greckie, sól, pieprz i miód. Całość gotujemy, korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 15 minut / temperatura 110°C / obroty 1.Z zupy usuwamy piramidkę, dodajemy masło i miksujemy–korzystając z programugotowanie wg własnych ustawień / czas 10 sekund / obroty 9.
DODAJEMY SKŁADNIKI I PODAJEMY ZUPĘ
Do zupy dodajemy posiekane pomidorki koktajlowe, makaron oraz bazylię. Całość mieszamy kopystką. Przykrywamy pokrywką i czekamy 5 minut, aby makaron i pomidorki podgrzały się do temperatury zupy. Zupę podajemy z pokruszoną fetą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1899,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
474,9 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
58,1 g
Błonnik
4,4 g
Białko
13,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.

Sałatka z roszponki i pomidorów
Sałatka chlebowa z pomidorami, roszponką i greckim serem to danie, które pozwoli Ci wykorzystać nawet czerstwe pieczywo.

Smoothie z borówkami i brzoskwiniami
Kiedy temperatura za oknem wzrasta, z odsieczą przychodzi smoothie. Spróbuj miksu jogurtu z borówkami i brzoskwiniami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażone jajka w bezglutenowej panierce z sałatką z buraków
Wyjątkową Wielkanoc zapewni nietypowy przepis Darii na jajka smażone i panierowane w orzechach i parmezanie! Wypróbuj!

Monoporcje korzenne w kształcie choinek
Monoporcje, które zachwycają smakiem i formą, będą idealne na święta. Przygotuj te pyszne korzenne desery w kształcie choinek i zaskocz bliskich ich wyjątkowym smakiem.

Pikantny kebab z sosem jogurtowym
Pikantne mięso, wyrazisty sos i chrupiąca kapusta w pszennej tortilli – oryginalny, a zarazem prosty przepis na kebab.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą
Wykorzystaj pomysł Okrasy na doskonałą gęsinę z aromatycznie przyprawionym duszonym grochem.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!

Przekąski sylwestrowe
Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.